Foto: Zoran Lončarević

Imajući u vidu vanredno stanje u našoj zemlji i sve mere koje su uvedene, među mnogim pitanjima postavlja se i jedno koje se tiče zatvorenika kojima je ostalo još nekoliko meseci do isteka kazne.

Da li će oni biti ranije pušteni na slobodu zbog pandemije, Udruženju novinara Srbije (UNS) za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ odgovorila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija navodeći da se primenjuju svi zakonom predviđeni mehanizmi za umanjenje kazne zatvora i pomilovanje.

„Svim osuđenicima je na raspolaganju mogućnost da se obrate molbom za uslovni otpust nadležnom sudu koji će o tome doneti odluku“, stoji u odgovoru koji je preneo Blic.

UNS-u je za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ pisala supruga osuđenika kom je ostalo pet meseci do isteka kazne u КPZ Valjevo i zanimalo ju je hoće li takvi zatvorenici ranije izaći na slobodu zbog borbe sa korona virusom. Takođe, ona je pitala može li predsednik takve zatvorenike pomilovati.

UNS je po uvođenju vanrednog stanja pokrenuo rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ kako bi što veći broj onih koji su zabrinuti za svoju i dobrobit bližnjih dobio odgovore od nadležnih.