Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Suđenje Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši, za masakr u selima Dubona i Malo Orašje 4. maja prošle godine, održano je prethodnih dana u prostorijama Specijalnog suda u Beogradu. Saslušan je veliki broj svedoka, međutim, i dalje nema odgovara na pitanje šta su kamioni Vojske Srbije radili u dvorištu porodice Blažić dan nakon masakra koji je počinio optuženi ubica. Ipak, iskazi pojedinih svedoka možda bi mogli da daju odgovor na to pitanje.

Glavni pretres na suđenju za masakre u okolini Smedereva i Mladenovca održćava se u prostorijama Specijalnog suda u Beogradu, jer je na prvom ročištu početkom ove godine došlo do velikog incidenta u zgradi Višeg suda u Smederevu, kada su okrivljenog Uroša Blažića stavili da sedi u maloj sudnici, samo nekoliko koraka od porodica žrtava i tom prilikom su roditelji izrevoltirani nasrnuli na optužene.

Pročitajte još:

Na samom početku suđenja Blažićima postavljeno je jedno pitanje čiji odgovor nemamo ni dan danas.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Naime, tokom suđenja roditelji ubijenih i ranjenih, kao i same žrtve masakra koje su preživele, saslušani su pred sudom, a osim što su iskoristili priliku da se odbrate Blažićima, svako od njih je pitao šta su kamioni Vojske Srbije radili ispred porodične kuće Blažića dan nakon masakra. Takođe, upitali su i zbog čega je Vojna policija obezbeđivala kuću ubice i nije dozvoljavala ni pripadnicima MUP Srbije da priđu.

Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

Jedan od roditelja izneo je tvrdnju da postoje i snimci sa nadzornih kamera koje su zabeležile kretanje kamiona u Donjoj Duboni, ispred porodične kuće Blažića. Takođe, prva komšinica Blažića potvrdila je da je istina da su kamioni bili u dvorištu njihove kuće dan nakon masakra. Rečeno je i da su nepoznate stvari iznošene iz kuće i ubacivane u kamion, ali da niko nije odgovorio šta se dešava.

Portal Nova.rs uputio je pitanja Ministarstvu odbrane kako bi nam razjasnili misteriju oko vojnih kamiona u kući Blažića, međutim do danas nismo dobili.

Puške, prigušivači, municija

Inače, u kući Blažića, nakon masakra, zaplenjena je velika količina oružja.

Samo u vikendici Blažića, u selu Šepšin, policija je pronašla karabin sa optikom, pištolj, signalni pištolj, dva prigušivača, lovački nož i druge delove oružja, 164 metka različitog kalibra, 13 lovačkih patrona, 12 čaura, 4 signalna metka i 25 komada karabinske municije.

Takođe, prilikom pretresa kuće i pomoćnog objekta u naselju Vinjište, gde se krio Blažić nakon masakra, policija je pronašla četiri ručne bombe, više kutija sa pištoljskom municijom, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira najverovatnije za automatsku pušku, nosač optike, kao i automatsku pušku bez fabričkog broja.

Svedoci pričali o švercu oružja

Pojedini svedoci, koji su zaposleni u Vojsci Srbije i koji su radili sa optuženim Blažićem, tvrdili su tokom današnjeg suđenja u petak da se Radiša Blažić dovodio u vezu sa nestankom oružja iz vojnih objekata.

Foto:TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Pojedini su istakli i da to datira od devedesetih, te da su ga neki vojnici optuživali za šverc oružja.

Podsetimo, stravični masakri dogodili su se u noći 4. maja u mestima Dubona i Malo Orašje. Uroš Blažić tada se dovezao svojim mercedesom do Ravnog gaja, gde su se mladi iz Malog Orašja okupili i družili. Tada je pucnjima iz rafalne puške ubio petoro i ranio veći broj njih. Odatle se odvezao u rodnu Dubonu i prvo je iz pištolja pucao na radnike koji su postavljali kapiju u jednom dvorištu, da bit potom pucao na mlade koji su se okupili u školskom dvorištu u centru sela.

Iz Dubone pobegao je u okolinu Kragujevca, gde je uhapšen jutra 5. maja u kokošinjcu na imanju svog ujaka.

Bonus video: Porodice ubijenih dolaze na suđenje Blažiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare