Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Privatna arhiva

Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik u predmetu protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ključan je adut tužilaštva protiv ovog ozloglašenog klana. On je u zamenu za blažu kaznu odlučio da progovori i otkrije sve tajne klane. Svoja saznanja napisao je u svesci koju je predao tužilaštvu, a samo nekoliko osoba imalo uvid u nju.

Srđan Lalić krunski je svedok tužilaštva, a dosad je otkrio mnoge tajne tužilaštva, poput toga da su okrivljeni pripadnici grupe izvršili još neka ubistva sem onih za koja im se sudi. Upravo zbog toga, okrivljeni na sve načine pokušavaju da ospore njegov iskaz.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

Šira javnost nije imala prilike da pročita ceo iskaz Srđana Lalića, a čula je isključivo ono što je on ispričao u sudu. Prvi put kad je izašao za govornicu u sudnici u Specijalnom sudu, Lalić je sa sobom nosio svesku. U njoj je svoja saznanja ručno pisao.

Pročitajte još:

Svoja saznanja Lalić je zapisao u svesci, hronološki, a potom istu dostavio Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Uvid u pomenutu svesku nisu imali okrivljeni u postupku, kao ni advokati, te je prava misterija šta se sve u njoj nalazi.

Pretpostavlja se da sadržaj sveske znaju samo tužilac i članovi sudskog veća u postupku.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Nije poznato da li će javnost ikada imati prilike da pročita šta je sve zapisano u toj svesci, odnosno o kakvim je tajnama reč. Pretpostavlja se da bi ta sveska mogla da otkrije i ko je iz vrha vlasti proteklih godina, odnosno sve do hapšenja, sarađivao sa klanom Belivuk.

Šta je Srđan Lalić ispričao u sudu?

Srđan Lalić je tokom svog svedočenja u Specijalnom sudu u Beogradu govorio o likvidacijama koje je počinio klan, a koje nisu obuhvaćene optužnicom. Među njima je i ubistvo Ljubomira Markovića Kiće, ljubimca Grobara, a koje do danas nije rasvetljeno. Takođe, rekao je i da je klan ubio bivšeg policajca i vlasnika taksi udruženja, Mirka Kojića.

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

„Detaljno su mi ispričali Marko Miljković i Marko Budimir kako su Kojića ubili produžnim kablom. Prvo su pokušali da ubiju produžnim kablom, i to Simke. Produžni kabl je pukao, Miljković mu je rekao da nije lako ubiti čoveka, pa je Miljković uzeo ostatke kabla i na kraju mu slomio vrat. Uništili telo sekirom i skalpelom i to trajalo šest sati, pa su ga bacili u reku“, rekao je Lalić tada.

Pročitajte još:

Govoreći o Markoviću, rekao je da je njega ubio Ljubomir Lainović koji se vodi kao nestao.

Istakao je i da je klan naknadno ubio Lainovića jer je počeo da umišlja.

Izneo je navode i da je on doneo „Skaj“ u Srbiju, odnosno bio distributer za „Skaj“ aplikaciju, koja je ključni dokaz protiv grupe.

Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Inače, Lalić je dobio nadimak „nasmejani koljač“ nakon što su u javnosti osvanule fotografije na kojima nasmejan pozira pored tela žrtve.

Podsetimo, klan Belivuk-Miljković tereti se za sedam brutalnih likvidacija, tela nisu pronađena jer su okrivljeni žrtve najpre mučili, a potom ubijali i njihova tela mleli u mašini za mlevenje mesa. Delovi tela potom su bacani u Dunav.

VIDEO: Belivuk i Miljković tražili izuzeće tužioca, jer je navodno pretio optuženom Budimiru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare