Telo sitnog kriminalca pronađeno je 8. avgusta 1996. godine u jarku pored puta, na kome je bio parkiran crveni "golf". Ubrzo je otkriveno i da je reč o starom znalcu policije, koji je u to vreme već imao dosije, a do danas je ostala misterija ko je ispalio smrtonosne hice u Jugoslovena Nenada Gajanovića (35) zvanog Gajo. Ipak, nemačka policija ne odustaje od toga da se sazna istina, te su u saradnji sa Evropolom ponudili i nagradu od 5.000 evra za informacije vezane za ovaj slučaj.

Već punih 28 godina nemačku policiju muči pitanje ko je ubio Nenada Gajanovića, čije je telo pronađeno u avgustu 1996. u blizini mesta Klopenburg, a sada su nemački inspektori rešili da potraže pomoć Evropola, koji je danas izdao saopštenje u kojem se navode svi detalji ovog nerešenog zločina, jer policija ne želi da ovaj slučaj ostane nerešen.

Pročitajte još:

Nemačka policija je 8. avgusta 1996. godine u oblasti Fihta, pored Klopenburga pronašla telo čoveka starog 35 godina, koji je identifikovan kao Nenad Gajanović, za koga je rečeno da je poreklom iz „bivše Jugoslavije“, gde još uvek ima rodbinu. On je ubijen sa nekoliko hitaca iz vatrenog oružja, njegovo telo je ili bačeno u jarak pored puta ili je nesrećni čovek pokušao da pobegne kada je pogođen sa nekoliko hitaca.

Policija je tokom istrage uspela da rekonsruiše kretanje Ninada Gajanovića, zvanog Gajo, nekoliko meseci pred smrt. On je imao policijski dosije, bio je registrovan kao provalnik koji je „operisao“ u severnoj Nemačkoj. Živeo je u Hamburgu, gde se kretao u kriminalnim krugovima. Ali, čini se da je Gajo upao u nevolju, jer je poslednje vreme proveo u hotelu u Oldenburgu, gde se, kako policija pretpostavlja, krio neposredno pred smrt.

Foto: pd-ol.polizei-nds.de

Policija je utvrdila i da je crveni „golf 2“, koji je pronađen na mestu ubistva, ukraden u Bad Esenu nešto ranije.

Policajci koji su tada radili na ovom slučaju nisu uspeli da ga reše i on je stavljen među „hladne slučajeve“.

U fioci do 2019. godine

Slučaj i dokazi su stajali u fioci do 2019. godine, kada su ponovo proučeni.

U međuvremenu su i istražne metode napredovale i rezultati novih analiza su doveli do obnavljanja slučaja, pa je policija ove godine ponovo otvorila slučaj koji se zove „Gajo 96“.

Foto: pd-ol.polizei-nds.de

Koliko je nemačkoj policiji stalo da reši ovaj slučaj pokazuje i podatak da je snimljen i kratak spot sa osnovnim infomracijama o zločinu, a osim na nemačkom, emitovana je i bosanska i srpska verzija tog spota.

Na snimku se vidi mesto ubistva, kao i odeća i obuća koju je Nenad Gajanović nosio u trenutku kada je ubijen.

Nagrada od 5.000 evra

Policija iz Oldenburga ponudila je nagradu od 5.000 evra za informaciju koja će dovesti do razjašnjenja slučaja i hapšenja ubica Nenada Gajanovića.

Policija ne isključuje mogućnost da je ubijeni Gajanović bio deo veće, međunarodne kriminalne grupe i da je stradao u mafijaškom obračunu pa je zato u celu istragu uključen i Evropol.

U saošštenju nemačke policije takođe se navodi da ubistvo ne zastareva.

BONUS VIDEO:  Mesto dvostrukog ubistva kod Majdanpeka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar