Kosovo policija Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kosovska policija u saradnji sa 40 različith zemalja iz celog sveta, uključujući predstavnike EUROPOL-a, FRONTEX-a i INTERPOL-a, učestvovala je u zajedničkoj akciji (EMPACT) protiv trgovine ljudima.

Ova akcija je na Kosovu sprovedena u periodu od 03. do 09. juna 2024. u okviru operativnog plana šifrovanog pod imenom „PORTA“. Realizovana je preko Uprave za istraživanje trgovine ljudima i uz podršku drugih specijalizovanih jedinica, pograničnih i regionalnih policijskih uprava, navodi se u saopštenju policije.

U tom periodu, Kosovska policija preduzela je nekoliko operacija i to:

  • Operacije na ulicama, trgovima i tržnim centrima za identifikaciju dece na ulici kao mogućih žrtava trgovine ljudima.
  • Zajedničke operacije sa inspektorima Ministarstva (MINT), PAK-a i inspektorima rada u kontroli lokala sa muzikom uživo.
  • Zajednički rad sa inspektorima MINT, PAK i inspektorima rada u kontroli centara za masažu.

Rezultati akcije

Kosovska policija je proverila 39 lokala sa muzikom uživo, gde su zatekli kako navode 436 radnika. Od toga 309 žena i 127 muškaraca. Od tog broja je 204 građana Kosova, dok su ostali iz Albanije, Srbije, Ukrajine i Kolumbije.

Zatvoreno je jedanaest objekata zbog administrativnih prekršaja.

U kontroli 46 centara za masažu, zatečeno je ukupno 145 radnika. Od toga 114 žena i 31 muškarac, od kojih su 111 građani Kosova. Ostali su strani državljani iz Albanije, Tajlanda i Srbije.

Zatvoreno je 26 centara za masažu zbog administrativnih prekršaja.

Pokrenuta su tri predmeta i isto toliko osoba uhapšeno za krivično delo „zlostavljanje ili napuštanje dece“. Otvoren je jedan slučaj „prostitucije, a uhapšene su dve osobe.

Identifikovano je osmoro dece koja su žrtve zlostavljanja ili napuštanja i koje su roditelji primoravali da prose.

Pedeset šest lica upućeno je Upravi za migracije i strance na proveru i dalje postupanje u skladu sa Zakonom o strancima.

Inače, i prošle godine u periodu od 8. do 14. maja, Kosovska policija učestvovala je u međunarodnoj akciji protiv trgovine ljudima sa EUROPOL-om, INTERPOL-om i FRONTEX-om.

Oni su takođe vršili operacije na ulicima, trgovima i tržnim centrima s ciljem identifikacije dece na ulici, kontrole u noćnim klubovima, centrima za masažu, te pojačali kontrole na prelazima.

Bonus video: Gašenje požara u Dobanovcima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar