Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Suđenje Urošu Blažiću, za masakre u Duboni i Malom Orašju, nastavljeno je danas u prostorijama Specijalnog suda u Beogradu. Bol, suze i bes obeležile su ovo ročište, samo dan nakon što su ubica i njegov otac izneli krajnje sramotne odbrane. Porodice žrtava danas su iznosile svoje potresne priče, a poslednji među njima bili su Milica i Milan Ivković, roditelji malog Ivana Ivkovića, koji je teško ranjen u ovom zločina, a u tog 4. maja još uvek je bio maloletan.

U masakrima u Malom Orašju i Duboni 4. maja prošle godine ubijeno je devetoro mladih i ranjeno 14 ljudi. Uroš Blažić je pucao iz rafalne puške i pištolja na ljude koji su se samo zatekli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Na današnjem ročištu porodice žrtava krvavog pira su iznosile svoje iskaze, kao oštećeni u ovom postupku, a prizori u sudnici su bili potresni i nikoga nisu mogli ostaviti ravnodušnim.

Pročitajte još:

Iako je Blažić u potpunosti priznao krivicu za dva masakra, a njegov otac negirao izvršenje krivičnog dela, obojica su juče izjavili saučešće porodicama, dok su preostalo vreme koristili pokušavajući da predstave svoju kuću kao domaćinsku, u kojoj su se poštovale takve vrednosti. Međutim na današnjem ročištu se moglo čuti da je porodica godinama u ovom kraju poznata kao problematična, da su pojedini meštani od njih zazirali, da su često pucali iz oružja na slavljima i slično.

Ivan ranjen sa nekoliko metaka

Milica Ivković, majka Ivana koji je ranjen sa više hitaca u masakru u Duboni i koji je u tom trenutku bio maloletan, podvukla je danas u Specijalnom sudu da su ubica i njegov otac ostali dužni porodicama pojašnjenje zbog čega se zločin dogodio. Ovu priliku je iskoristila da se obrati Urošu Blažiću i pita ga da li misli na njenog sina, koji će ostati invalid do kraja života.

Ivan Ivković. Foto: Privatna arhiva

„Želim da oni osete poniženje koje smo mi osetili juče dok su pričali o nekakvoj domaćinskoj porodici i tome da su naša deca napadala Uroša. Od svih ovih porodica, jedino mi živimo u Donjoj Duboni, moja kuća sa njima nikada nije imala problem, ali vrlo dobro pamtimo kada su sva trojica Blažića čoveku gurali kolac u zadnjicu, sve je prijavljeno policiji, ali je brzo zataškano. Pse je Radiša iz puške ubijao, a sada te životinje imaju više prava od mog sina“, započela je svoje svedočenje Milica Ivković.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nesrećna majka ranjenog Ivana ispričala je da je istina sve što su druge porodice rekle o Blažićima i njihovom odnosu sa komšijama. Radišu Blažića, koji je od 2008. godine imao čin u Vojsci Srbije, optužila je da je uzimao novac od drugih kako njihove sinove ne bi slao na ratišta tokom devedesetih godina. Među je, kako je rekla, bio i njen rođak.

Tri vojna kamiona u kući Blažića

„Istina je da su svi pucali na svadbi iz puške. Istina je da su došla tri vojna kamiona u kuću Radiše Blažića posle masakra. Bila je tu i vojna policija, naša policija nije smela da priđe. Ko zna šta su sve uzeli i odneli iz kuće. Komšiju preko puta su oterali kada su ga videli ispred kuće. Moj sin je zamolio da ne daje izjave, kako ne bi prolazio tu traumu ponovo. Posle jučerašnjeg suđenja skočio je pritisak i detetu“, rekla je emotivno majka.

Stefan Stefanović, suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ivan više puta pomagao Urošu Blažić

Ona je istakla da je njen sin poznavao Uroša Blažića i da mu je pomogao više puta.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Kada je ovaj monstrum došao iz Nemačke, pas nije imao za šta da ga ujede. Trebalo je da igra fudbal sa njima. Nije ovo prvi put, taj prokleti fudbal. Uroš Blažić nije imao patike, a moj sin je došao kući i rekao – ‘Mama, je l mogu Urošu da dam patike, jer nosimo isti broj?’, na šta sam ja rekla da može. Prve smo komšije. Moj sin je platio njegovo učestvovanje na turniru. Sve što su imali Blažići, sada je prodato“, naglasila je Milica.

Potom se obratila direktno ubici i osobi koja je od njenog sina, mladog i perspektivnog sportise, napravila invadila, ranivši ga sa nekoliko metaka.

„Pogledaj me Uroše, pogledaj me sada. Na mog Ivana si poslednjeg pucao, a ja sam ti komšinica. Moj sin je prošao zbog tebe 15 meseci bola i agonije. Da li misliš na njega uveče kad legneš? Ovde slušamo nebuloze o rijaliti prijateljima, Uroš je hteo da bude rijaliti zvezda. Nama nije rekao zašto je pucao, navodno jer su se zamerili. Kada je bio malic, Radiša se zakucao u banderu, tada je i Uroš teško povređen. Što nije onda pucao na oca, tad je trebalo da mu zameri“, pitala je majka ranjenog.

Kako je istakla, njen sin će ostati invalid celog života.

„Policajci sa puškama mi nisu dali da ubacim dete u policijski automobil da ga voze u bolnicu. Stavili smo ga u naša kola i krenuli odmah. Lekar u Mladenovcu nam je rekao tada da smo stigli dva minuta kasnije, bio bi kraj. Moj suprug i ja smo svedoci kako se taj ugledni i časni oficir svađa sa svojom suprugom. Gledali smo kako se tuku, do neprepoznatljivosti. Slušala sam u autobusu kako je kupio dva stana u Mladenovcu, ali da nije smeo na svoje da ih prevede, da bi dobio i treći od Vojske Srbije“, objasnila je Milica Ivković.

Radiša kupio sinu pištolj za punoletstvo

Ona je takođe podsetila da je upravo Radiša Blažić pričao kako je svojim sinovima za punoletstvo kupio po pištolj.

Radiša Blažić Foto: Jovan Mladenović/Nova.rs

„Sa 20 godina sam imala dvoje dece, poprilično sam bila odgovorna i svesna svojih postupaka. Blažić je dobio pištolj, a šta je moj sin dobio za 18. rođendan? Dobio je metkove, presađivanje kosti i nerava. Na štakama je skakutao za svoj rođendan, pokušao da se smeje i da se vrati normalnom životu. Kako da se osećaju preživeli kad znaju da policija štiti Blažiće, a našu decu nije mogla da zaštiti. Samo tražim da svi odgovaraju“, rekla je Milica.

Ona je takođe posvedočila da su svi muški članovi porodice Blažić na svadbi starijeg sina pucali iz rafalne puške.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Ljudi su tada pričali da su se uplašili, neko je rekao čak da su otišli na svadbu da izginu. Drugi dan svadbe kod komšije, pijani oficir je pričao i hvalio se da ima toliko oružja da, ukoliko bi izbio rat, mogao bi da pobije pola Dubone. Svi su se smejali, niko ga tada nije shvatio za ozbiljno. Ova priča da je Uroš radio sa voćem nema smisla, svi imamo voće i sa njim radimo, pa nemamo čitav arsenal oružja kući. Bili smo svedoci, da je svake godine za Đurđevdan pucao iz puške. I Radiša i oni“, završila je Milica, majka Ivana Ivkovića.

Bonus video: Dolazak porodica na drugi dan suđenja Blažiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare