ilustracija Foto:Daniel Tycholiz / Alamy / Alamy / Profimedia; privatna arhiva

Misterija nestanka Ane Volš (39), Beograđanke kojoj se svaki trag izgubio rano ujutru 1. januara kada je, prema priči njenog supruga Brajana Volša, poslednji put viđena, i dalje nije rasvetljena. Policija je pak u međuvremenu pronašla nekoliko dokaza koji svetlo sumnje usmeravaju upravo ka njenom suprugu Brajanu, a nekoliko nelogičnosti koje je ispričao policiji, tu sumnju dodatno potpiruju.

Prijava nestanka tek posle 4 dana

Poznate okolnosti Aninog nestanka tog 1. januara rano ujutru mahom se zasnivaju na priči koju je njen suprug Brajan Volš ispričao policiji, tako da ih, gledajući sa ove distance, treba uzimati sa rezervom. Brajan je policiju pozvao tek 4. dana od njenog nestanka i to tek nakon što se čuo sa Aninim kolegama. Tužilac je na saslušanju u ponedeljak otkrio da je Brajan pozvao Aninu firmu i saopštio da se nije čuo sa suprugom nekoliko dana. Njene kolege, budući da se nije pojavila na poslu, pozvale su policiju i prijavile nestanak, što je učinio i Brajan.

Brajan Volš Foto:Tanjug/Greg Derr/The Patriot Ledger via AP

Već u prvim danima nakon što je obnarodovao da je Ana nestala, javnost je žustro postavila pitanje zbog čega suprug nije ranije prijavio nestanak, a posebno imajući u vidu da su roditelji male dece, uzrasta 2, 4 i 6 godina.

Alibi u danima nakon nestanka

Istog dana kada je nestanak zvanično prijavljen, policija je došla u kuću Brajana Volša i sa njim obavila više razgovora, što je i tužilac opisao na saslušanju rekavši da je sve vreme sarađivao sa policijom i detaljno im pričao o svojim aktivnostima tih dana. Rekao je da je išao u posetu svojoj mami, da se na putu ka njenoj kući izgubio, zbog čega mu je trebalo tridesetak minuta više nego obično, te da je otišao da kupi sinu sladoled i da je posetio više novinskih redakcija.

Foto:facebook/privatna arhiva

Na prvi pogled Brajanova priča delovala je uverljivo, koraci koje je, kako je tvrdio, preduzimao tih dana i jesu oni koje bi suprug nestale žene verovatno obavljao. Međutim, hladan tuš je usledio kada je policija proverila sve ove lokacije i pregledom snimaka sa sigurnosnih kamera utvrdila da ni na jednoj nije bio Brajan.

Štaviše, utvrdili su da je u onom periodu kada je navodno kupovao sladoled svojoj deci zapravo bio u prodavnici Home Depot u kojoj je kupio sredstva za čišćenje, džoger, najlon, cerade i ostalo, na šta je potrošio 450 dolara u kešu. Da situacija bude još bizarnija, Brajan je kupovinu obavio noseći hiruršku masku za lice i hirurške plave rukavice.

Istorija internet pretrage

Istražujući Brajanovo ponašanje tih dana, policija je otkrila da je na svom kompjuteru pretraživao prilično jezive stvari – kako se otarasiti tela žene od 52 kilograma i kako raskomadati telo. Zbog svih ovih informacija, istraga Aninog nestanka sve više podseća na istragu njenog ubistva, iako je Brajan Volš trenutno osumnjičen samo za ometanje istrage jer je policiju navodio na lažne tragove.

Hladnokrvna poruka i osmesi u kameru

Da Brajan ima učešća u Aninom nestanku najpre su glasno počeli da sugerišu korisnici društvenih mreža, posebno nakon što je Brajan prvi put govorio za tamošnje medije, kada je zatražio od građana da jave ukoliko imaju bilo kakvu informaciju o njegovoj supruzi, poručujući da duboko veruje da je ona dobro. Ta njegova poruka delovala je prilično hladnokrvno mnogima, opisivali su da zvuči kao dostavljač pice, a ne muž kom je nestala supruga i majka njihovo troje male dece.

Nakon što je u nedelju Brajan Volš i zvanično osumnjičen da je ometao istragu policije, u ponedeljak je odveden na saslušanje. Veliki broj novinara se stacionirao ispred njihove kuće, a kada je Brajan izveden sa lisicama na rukama u pratnji četiri policajca, srdačno se osmehivao u kameru.

O sigurnosnim kamerama

Američki mediji su objavili da se Brajan raspitivao kod svog stanodavca da li ima postavljene kamere za video-nadzor. Kako izveštava američki kanal 25news, oglasio se vladnik kuće u kojoj žive Ana i Brajan Volš. On je izjavio da ga je u četvrtak telefonom pozvao Brajan i rekao mu da je Ana nestala. Brajan je takođe navodno postavio pitanje vlasniku nekretnine da li ima kamere za video-nadzor na bilo kojoj od svojih zgrada.

Izvor: WCVB TV Boston/printscreen/Twitter

Policija je za to vreme proširila potragu na deponiju koju gde se odlaže smeće iz mesta Kohaset, gde je živeli Ana i Brajan Volš i njihovo troje dece. Upravo u jednom od tih pretresa otkriven je nož u podrumu njihove kuće, na kome su nađeni tragovi krvi.

Brajan Volš je i dalje zvanično osumnjičen samo za ometanje istarge.

Bonus video: Presude u dugogodišnjim procesim. Zoran Marjanović kriv, Katarina Rebrača oslobođena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare