Foto: Vesna Lalić

Tog 2. septembra 2018. godine nasred ulice u Vučićevom prolazu na Zvezdari, Stojanka Stojanović (71), zvana baka Coka, sa nekoliko hitaca iz pištolja ubila je investitora Zorana Trifunović (58). Javnost je mahom saglasna da se starica na ovakav potez odlučila zbog nezainteresovanosti i upornog ignorisanja države i njenih institucija da sasluša njene pozive u pomoć zbog višegodišnje torture koju je trpela od investitora, i to samo zato što nije htela da mu proda kuću kako bi izgradio zgradu. Javnost je nakon zločina, skoro jednoglasno, stala na stranu baka Coke, a postavlja se pitanje koliko je odgovornost države u ovom zločinu, s obzirom na to da očigledno nije bila sposobna da pomogne svojim građanima koji očajnički mole za pomoć.

Jedno je sigurno, ubistvo je ubistvo i za isto svako mora da snosi posledice, bez obzira u kakvim je okolnostima i iz kojih je razloga učinjeno. Ipak, u slučaju jedne 71-godišnje starice, koja je u više navrata prijavljivala Trifunovića i molila nadležne institucije da reaguju na zlostavljanje, postavlja se pitanja koliku odgovornost ima država jer nije bila sposobna da reši problem između Stojanovićeve i Trifunovića.

Pročitajte još...

Ubrzo po hapšenju Stojanovićeve, u javnosti su se pojavile okolnosti koje su bacile potpuno novo svetlo na hladnokrvnu likvidaciju jednog čoveka. Utvrđeno je da je ubijeni investitor godinama vršio pritisak na staricu i njenog sina da mu prodaju kuću i zemljište. Prema tvrdnjama Stojankinog sina Marka, Trifunović je navodno pretio da će njegovu majku „prebiti i ubiti ukoliko mu ne preda plac i kuću u kojoj žive, kako bi on zidao nove zgrade“.

On je tada istakao i da, sem telefonskih pretnji, u nekoliko navrata je Trifunović njegovu majku presretao po povratku s pijace i uznemiravao, kao i da je starica to prijavljivala nadležnim institucijama, ali da one nisu reagovale.

Sem uznemiravanja, saznalo se još nešto. Ubijeni investitor bio je već uveliko poznat policiji i pravosudnim organima. Naime, Trifunović je bio hapšen, a protiv njega se vodilo i nekoliko krivičnih postupaka, a imao je i osuđujuće presude.

Ubijeni investitor Zoran Trifunović, Foto: Printscreen

Hapšen je zbog prinude, kao i nanošenja teških telesnih povreda, a protiv njega se, takođe, vodilo i nekoliko postupaka, koji su bile u fazi predistrage, a zbog kršenja zakona o izgradnji objekata. Imao je brojne krivične prijave u nekoliko gradova, a srpskoj javnosti postao je poznat 2009. godine, kada je prebijena porodica Kostovski.

Porodica Kostovski je tada tvrdila da su problemi počeli 2007. kada su odlučili da svoje zemljište ustupe Trifunoviću. Navodno, on je tada poslao batinaše da prebiju Koču i Menku Kostoski, iz Ulice Stanka Vraza 38, na čiji se plac i kuću nameračio i gde je hteo da zida višespratnicu.

Pročitajte još...

Javnost u Srbiji je podeljena na one koji zločin osuđuju i na druge koji ga vide kao bezizlanu situaciju u kojoj se jedna starica zatekla. Institucije su bile gluve za vapaje Stojanovićeve, pa se postavlja pitanje da li i država bi trebalo da snosi deo odgovornosti za zločin, jer je, ipak, njen zadatak da štiti svoje građane.

Podsetimo, penzionerka, koja je tokom jučerašnjeg dana izvršila samoubistvo u svom domu na Zvezdari, je 2. septembra 2018. godine presrela investitora na ulici i nakon razgovora od samo nekoliko sekundi izvukla pištolj CZ-99 i ispalila jedan hitac u Trifunovića.

Ceo zločin snimile su nadzorne kamere sa obližnjeg objekata. Na pomenutom snimku vidi se kako žrtva nakon prvog pucnja pada na tlo, nakon čega ga optužena obilazi i potom još jednom puca u njega.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare