Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs&Shutterstock/Privatna arhiva

U slučaju nestanka dece, kada su ona žrtve otmice ili drugih krivičnih dela, ključna su prva četiri sata, što su pokazale brojne međunarodne studije. U slučaju Vanje Đ. iz Makedonije, za kojom se tragalo danima i koja je pronađena ubijena 3. decembra, to se pokazalo na najdrastičniji način, a da je sistem "Amber alert" postojao u toj zemlji, šanse da 14-godišnjakinja preživi bile bi mnogo veće.

Po rečima Igora Jurića, osnivača fondacije „Tijana Jurića“ i čoveka koji je bio pokretačka snaga za uspostavljanje sistema „Pronađi me“, kako glasi ime srpske verzije „Amber alerta“, slučaj devojčice iz Skoplja Vanje Đ. podseća na otmicu i ubistvo njegove ćerke Tijane, 2014. godine.

Pročitajte još:

„Ima mnogo sličnosti sa slučajem moje Tijane i lično me je pogodio ovaj događaj. Ovaj zločin pokazuje koliko je važan sistem („Pronađi me“) koji treba da bude aktiviran kada je dete žrtva kriminalne otmice. Međunarodne studije su pokazale da su presudna prva četiri sata, koliki je životni vek žrtve od trenutka otmice. I kod Tijane i kod Vanje je skoro identična priča. Makedonija nema ovakav sistem, a treba znati da uvek neko nešto vidi, uvek postoji neka informacija koja može pomoći da se spasi dete“, objašnjava Jurić.

Igor Jurić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Po njegovim rečima, ovakvi nestanci se retko dešavaju, ali ako samo jedan dečiji život bude spašen zahvaljujući sistemu, on isplaćuje samog sebe i korist koju društvo ima od njega je nemerljiva.

„Iako retki, nestanci se dešavaju i moramo biti spremni da kada zatreba, da svi brzo reagujemo. Ja sam to osetio na ličnom primeru i da je situacija bila drugačija, da je sistem brže reagovao postoji velika verovatnoća da bi i moja Tijana imala veće šanse za preživljavanje i možda bi bila danas živa“, objašnjava Jurić.

Foto: Screenshot/Министерство за внатрешни работи

Vanja Đ. (14) oteta je 27. novembra u Skoplju, na putu do škole. Njeno telo pronađeno je 3. decembra u jednom selu u okolini Skoplja.

Osim nje, zločinci su oteli i ubili i frizera iz Velesa Panču Žežovskog (74). Kao motiv otmice male Vanje, makedonska policija je navela koristoljublje.

Tijana Jurić oteta je između 25. i 26. jula 2014. godine u Bajmok. Potraga za Tijanom danima je trajala, tokom istrage su se pojavljivale razne informacije i dokazi, poput devojčicine patike i nokta, a ona je tragično okončana 7. avgusta, kada je pronađeno telo 15-godišnjakinje. Za Tijanom se tragalo punih 12 dana, a potraga je jedna od najvećih koja je zabeležena u Srbiji.

Devojčica je oteta i ubijene u noći između 25. i 26. jula, a 12 dana njena porodica živela je u nadi da je ona živa. Njeno telo pronađeno na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Otmičar, Dragan Đurić, zbog ovog monstruoznog dela osuđen je na kaznu od 40 godina robije. Otmica i ubistvo petnaestogodišnje Tijane Jurić postala je simbol borbe za bezbednost dece u Srbiji i regionu.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za razbojništvo