Foto: lordzg / Shutterstock

Hrvatske šume d.o.o. i nekoliko podružnica te državne firme od početka 2019. godine do danas uplatile su 43,6 milona kuna tvrtkama pod kontrolom porodice Obradovac za razne šumarske poslove koje su te firme dobile na tenderima: od seče šuma, pošumljavanja, odnosno sadnje sadnica drveća i slično.

Sada, nakon godinu dana tajne istrage policije i USKOK-a o poslovanju firme porodice Obradac, Mirsad Obradovac, njegov otac Rasim, brat Ramadan i sestrična Alema osumnjičeni su da su veliki deo novca dobijen od Hrvatskih šuma izvukli iz svojih firmi, umanjivši pritom porezne obaveze te su tako oštetili državu za oko milion kuna poreza, piše Jutarnji.

Tereti se da su od ukupno 43,6 milona kuna dobijenih od poslova s Hrvatskim šumama „oprali“, odnosno izvukli 24 miliona kuna.

‘Direktori’ iz Srbije

To su, sumnja se, činili preko sistema vezanih firmi koje bi njihovim firmama ispostavljale račune za nepostojeće poslove, a novac bi na kraju s računa u bankama dizali tzv. beskućnici, odnosno dvojica „direktora“ dovedenih iz Srbije isključivo s namerom da osnuju firme i kada im na račune legne novac, podignu ga i vrate na ruke osumnjičenicima.

Sadržaj je inkriminacija iz najnovije akcije policije i USKOK-a, koja je pre nekoliko dana donela hapšenje nekoliko članova porodxice Obradovac, te otvaranjem istrage protiv njih.

Tokom tajne istrage, policija i USKOK su od 21. maja prošle godine, uz sudske naloge, tajno snimali telefonske razgovore i kretanje osumnjičenih.

Pročitajte još:

Među ostalim rekonstruirali su njihovo kretanje preko nadziranja baznih stanica njihovih telefona, ali i uz pomoć podataka iz sustava o prelascima hrvatske granice.

Tako su zaključili da dvojica muškaraca, koji su dolazili iz Srbije te u Hrvatskoj osnivali firme na koje bi bio prebačen novac zarađen u poslovima s Hrvatskim šumama, zapravo nisu uopšte fizički boravili u Hrvatskoj, već su samo na jedan dan dovedeni u Hrvatsku da bi osnovali firme, zatim bi ih automobilom vraćali u Srbiju.

Takođe, policija je u sklopu ove akcije uhapsila i vlasnike računovodstvenih servisa za koje sumnjaju da su Obradovcu i drugima pomagali kod „sređivanja“ dokumentacije, premda su znali kako Obradovac i ostali delom fiktivno posluju, odnosno varaju na porezu.

BONUS VIDEO: Uhapšeno šest osoba zbog pranja novca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare