Foto: Nova.rs

Proteklih nedelja intenzivne su dojave o postavljenim bombama u objektima širom Srbije, a čak ni tokom jučerašnjeg dana nije bilo mirno, već je bilo nekoliko anonimnih pretnji zbog kojih je došlo do evakuacija. MUP je nakon višemesečne istrage ustanovio odakle dolaze pretnje, reč je o nekoliko zemalja, a srpska policija konačno je zatražila pomoć od međunarodnih organizacija EUROPOL i INTERPOL, te bi trebalo da u narednom periodu dođe do hapšenja osumnjičenih koji se nalaze van teritorije naše zemlje.

Policija je identifikovali lokacije ukupno 19 mejl adresa – 18 adresa Gmail servisa i jednu mejl adresu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji. Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Pročitajte još:

“U cilju identifikacije pošiljalaca ovih pretnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična dela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom „Google“”, saopštio je MUP.

To znači da bi u narednom periodu trebalo da dođe do privođenja svih osoba koje se dovode u vezu sa anonimnim dojavama, a koje se nalaze van teritorije Srbije, nezvanično saznaje naš list. To će biti moguće zahvaljujući mehanizmu Međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Pomenuti mehanizam predstavlja pomoć koju pravosudni i drugi organi jedne države pružaju pravosudnim i drugim nadležnim organima druge države u vezi sa izvršenim krivičnim delima.

Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

“Dokle, postoje mehanizmi međunarodne pravne pomoći koji se primenju protiv svih oblika visoko-tehnološkog kriminala, a gde imamo oblike kriminala koji prevazilaze granice jedne zemlje. Što se tiče naše zemlje, mi smo u prethodnom periodu imali dobru saradnju sa američkim FBI, ali i sa EUROPOL”, kaže Bojan Perkov iz Fondacije SHARE za list Nova i dodaje:

“Sistem međunarodne pravne pomoći je upravo uspostavljen kako bi, recimo, naši organi mogli da procesuiraju lica koja su vršila krivična dela, a nisu sa teritorije naše zemlje”, navodi.

Bojan Perkov Foto:Newsmax Adria

Sa druge strane, iako se mesecima spekuliše koja je pozadina anonimnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, policijski pukovnik u penziji Mile Novaković u razgovoru za naš list ističe da je jasno da se ne radi o dečijoj šali.

“Ako je suditi prema informacijama koje je objavio MUP, ovde svakako više nema sumnje da je reč o nekoj dečijoj šali ili igri đaka koji žele da izgube čas u školi, već da je situacija dosta kompleksnija”, objašnjava za list „Nova“ policijski pukovnik u penziji.

Pročitajte još:

Ističe i da je pomoć međunarodnih organizacija neophodna Srbiji u ovakvim situacijama.

„Bez obzira kakvo je raspoloženje trenutno prema Srbiji, ako se u obzir uzmu sve trenutne okolnosti, mi bismo morali da tražimo pomoć tih država u kojima se nalaze serveri sa kojih dolaze anonimne dojave o bombama. Pored toga, pomoć bi trebalo zatražiti i od drugih međunarodnih organizacija poput EUROPOL-a i INTERPOL-a“, objasnio je Novaković i dodao da je reč o velikom i teškom poslu.

Oštre kazne za terorizam

Tužilaštvo je slučaj dojavljivanja okarakterisalo kao akt terorizma. Samo za pretnju terorističkim aktom predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Sa druge strane, ukoliko pretnja bude ostvarena, minimalna kazna je 10 godina a maksimalna je doživotna robija.

BONUS VIDEO: Dojava bombe na VMA i KBC Dragiša Mišović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare