Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Tara Radovanović/Tanjug

Teretni brod koji je prevozio oko 600 tona peska udario je sinoć, oko 19.40 časova, u nekoliko splavova na levoj obali Save. Kontrolom je utvrđeno da je brodom upravljao kapetan (65) kod koga je izmereno 2,52 promila alkohola u organizmu, dok je kod mornara (71) izmereno 1,93 promila alkohola. Oštećena su tri objekta, a kako navodi Nebojša Stojanović, čovek koji je svedočio nesreći, a koji je i alarmirao policiju, samo se u jednom trenutku čuo jak udarac.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Stojanović je sinoćnu dramu na reci Savi, kada je barža „Leget III“, natovarena peskom, redom lomila i vukla splavove, gledao svojim očima.

„Gledao sam televizor kada mi je žena rekla da se nešto dešava napolju. Rekao sam joj da su to verovatno petarde, a ona je krenula na terasu. Samo je viknula: „Brod lomi komšijin most ka pontonu“. Izleteo sam na terasu i gledao kako barža od preko 60 metara gura splavove“, započinje Nebojša za portal Nova.rs.

Brod Leget III Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako kaže, sve se odigralo jako brzo, a njega je preovladao strah da li ima povređenih.

„Kako je nosio komšijske splavove, pomislio sam u sebi: „Samo da nema nikoga unutra“. Gledao sam kako taj brod gužva metalni most kao da je od papira. Srećom, u jednom delu postoji dugačak šip koji je zaboden duboko u vodi, i upravo on je zaustavio dalji karambol. Pozvao sam komšiju čiji je splav odmah posle tog šipa i verujte mi da, kada mi se javio, odahnuo sam. Rekao sam mu da izađe jer on ništa nije čuo, a kada je video, čovek je prebledeo“, objašnjava Stojanović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema rečima našeg sagovornika, odmah je pozvao policiju i prijavio događaj, a oni su obavestili rečnu policiju.

„Iznad vode je bila gusta magla, verujte mi da mi prednji deo broda nismo videli. Zbog toga je rečna policija krenula, ali nisu mogli da dođu brzo, a i patrola je dugo dolazila do nas. Za to vreme, posada je baržu prvo uparkirala između splavova, a onda su kapetan i mornar pokušali da pobegnu“, ističe Nebojša.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ono što izaziva pažnju jeste ponašanje kapetana broda koji je pokušao ceo slučaj da zamaskira.

„Nakon što se dogodila nesreća, on je tek tada uključio onaj veliki reflektor koji se nalazi na vrhu broda. Ostavio ga je nekoliko minuta uključenim, a onda je samo ugasio svetlo, isključio motor i brod pustio da ga tok reke nosi, misleći da niko nije video šta se dogodilo. Policija ih je zaustavila negde na Savi, a tek kasnije smo saznali da su obojica bili pijani. Od policije smo čuli da nisu ni smeli po takvom vremenu da budu na reci, a pogotovu ne u takvom stanju. Valjda im nije radio jedan motor, a i jedno sidro je bilo neispravno“, dodaje naš sagovornik.

Pročitajte još:

Danas je do kasno popodne trajao uviđaj koji, po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, obavljaju pripadnici Inspekcije za bezbednost plovidbe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz pomoć pripadnika Jedinice za bezbednost na rekama MUP-a.

BONUS VIDEO: Barža koja je prevozila pesak oštetila je tri splava na levoj obali Save u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar