Foto: Instagram/vladikastefan_saric

Nakon pisanja portala Nova.rs o umešanosti vladike Stefana Šarića u otmicu studenta Akademije SPC Marka Žarkova, brojni episkopi SPC razgovarali su sa patrijarhom Irinejem, tražeći od njega dodatne informacije o aferi koja potresa Crkvu već nekoliko dana. 

To je tokom svoje posete Beogradu učinio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je obavestio patrijarha SPC da je upoznat sa navodima o otmici u koju je umešan vladika Stefan, ujedno upitavši Irineja kakvo je njegovo mišljenje o ovoj aferi.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako saznaje Nova.rs, Irinej je rekao kako ne veruje da je vladika Stefan umešan u otmicu studenta Marka Žarkova. 

Nakon razgovora dvojice crkvenih velikodostojnika, Amfilohije je obišao radove na Hramu Svetog Save, a tom prilikom se pojavio i vladika Stefan Šarić.

Kako navode izvori našeg portala, vladika je bez odobrenja objavio fotografiju sa Amfilohijem na društvenim mrežama.

Vladika Stefan Šarić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“On je pokušao da se iskoristi popularnost koju trenutno uživa Amfilohije i da pokaže kako je navodno sve u redu, te da njega ne dotiču priče o otmici, iako je reč o veoma ozbiljnim optužbama. Mitropolit se začudio kad je saznao da je objavljena fotografija, rekavši da je zloupotrebljeno njegovo prisustvo i da je pomenuta slika objavljena bez njegovog znanja”, navode izvori našeg portala.

Vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

U čudu kad je čuo da će Stefan biti domaćin na otvaranju Hrama Svetog Save

Izvori našeg portala ističu da je tokom razgovora Amfilohije predlagao patrijarhu Irineju da Sabor SPC, koji nije održan više od godinu dana, bude objedinjen sa manifestacijom osvećenja Hrama Svetog Save u oktobru.

“Mitropolit je takođe izrazio čuđenje zbog toga što će domaćin da bude vladika Stefan, osoba koju optužuju za otmicu”, navodi izvori Nova.rs blizak vrhu SPC.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako saznaje naš portal, Sabor Srpske pravoslavne crkve se neće održati u 2020. godini, a kao najrealniji termin pominje se maj 2021. godini.

“Ukoliko slučaj vladike Stefana do tada ne nađe pred nadležnim državnim i crkvenim instancama, onda je realno očekivati da neko od episkopa pokrene to pitanje na Saboru i da se tu odlučuje od sudbini Stefana Šarića. Ipak, mi se nadamo da će ova afera doći ranije na dnevni red”, poručuje naš izvor.

Podsetimo, ovo je bio prvi susret  patrijarh Irineja i mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija Radovića, nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Pored razgovora o episkopu Stefanu Šariću, dva crkvena velikodostojnika su diskutovala i o novoj crnogorskoj vlasti, kao i dogovoru Beograda i Prištine, koji je postignut u Vašingtonu.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram