Foto: Marija Janković/Vesna Lalić/PritnscreenYouTubeЦрква Ружица и Капела Свете Петке

Na nedavno održanoj sednici Naučno nastavnog veća Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, profesor Rodoljub Kubat je pozvao svoje kolege da se javno izjasne zbog afere vladike Stefana, optuženog da je umešan u otmicu i navoda studentkinja PBF da ih je silovao prodekan te ustanove Vladimir Vukašinović. Umesto da se izjasni o ovim aferama, Uprava fakulteta je odlučila da dovede u pitanje status profesora Kubata, kojem je zbog ovog zahteva ugroženo radno mesto.

Pomenuti zahtev bio je, kako kaže Kubat za Nova.rs, “kap koja je prelila čašu” u odluci da se njegov profesorski status pošalje na razmatranje Sinodu SPC. On je, između ostalog optužen, da narušava ugled PBF i Srpske pravoslavne crkve, te da ne sarađuje sa kolegama.

PROČITAJTE JOŠ...

“Izneo sam predlog da se mi kao fakultet obratimo javnosti, u jednoj laganoj i učtivoj formi, bez ikakvog pritiska na nadležne. Ideja je bila da apelujemo da se ovi slučajevi procesuiraju jer stvaraju svima nama velike probleme. Pomenuo sam vladiku Stefana i Vladimira Vukašinovića, prodekana PBF, rekavši da ih terete naši studenti i da smo mi dužni da reagujemo”, rekao je Kubat.

Nakon što je izneo pomenuti predlog, Kubat je, kako ističe, doživeo ruganje od većine kolega, navodeći da su profesori PBF Vukašinovića i vladiku Stefana branili izjavama da “niko i ne čita” tekstove o njima.

„To je ujedno bio za njih i povod da okrenu stvari protiv mene. Rečeno mi je, kad sam već otvorio personalna pitanja, da oni moraju da diskutuju o meni. Rekli su da im ja pravim problem, pod izgovorom da loše sarađujem sa kolegama, što apsolutno nije istina”, ističe naš sagovornik.

Konkretno obrazloženje zbog čega će njegov status razmatrati Sinod, Kubat nije uspeo da dobije.

“Oni su mene prijavili ‘na blanko’. A u prijavi mogu da napiše šta god hoće. Suština je da oni traže od Sinoda da mi povuče blagoslov i da ja izgubim posao. Mogu svašta da napakuju, a to niko neće videti pre nego što stigne u Sinod”, objašnjava Kubat.

PROČITAJTE JOŠ...

Loptica vraćena Sinodu – gde profesora već čeka vladika Irinej

Na sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve, koja je održana u sredu 26. avgusta, vladika Irinej Bulović je zahtevao da to crkveno telo oduzme saglasnost za rad trojici profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Među njima, uz Kubata, bili su još i Vukašin Milićević i Dragomir Sando.

“Sinod je taj koji daje saglasnost profesorima da rade na fakultetu. Bulović je želeo da kazni trojicu profesora, ali ga je u tome sprečio drugi episkop. Čitav slučaj sada ima ‘status kvo’ i ne znamo kako će se sve završiti”, neveo je ranije izvor Nova.rs upućen u događaje u Sinodu.

Foto:Screenshot/Youtube/RTV/Bogooljublje

Ponovno razmatranje statusa Rodoljuba Kubata pred Sinodom biće, navode naši izvori, predstavlja još jednu šansu da episkop Irinej Bulović sprovede svoju ranije iskazanu nameru i da Kubatu oduzme profesorski status.

Portal  Nova.rs je u više navrata pokušao da dobije komntar od Irineja Bulovića povodom afere vladike Stefana i obračuna sa profesorima na PBF, međutim ni u jednom slučaju nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Podsetimo, u prethodnom periodu portal Nova.rs pisao je o dve afere u koje su upleteni vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save i Vladimir Vukašinović, prodekan PBF. Vladiku Stefana je student Akademije SPC da je umešan u njegovu otmicu, a da zaista postoji veza ovog vladike i pomenutog krivičnog dela, potvrdila je i istražna dokumentacija do koje je naš portal došao. S druge strane, Vladimira Vukašinovića je nekoliko studentkinja optužilo za silovanje, ali njegov status na fakultetu i u crkvenoj zajednici nijednog momenta nije doveden u pitanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare