Plakao policajac koji je oteo momka zbog Vladike Stefana

Hronika 31. avg. 202011:0424 komentara
Podeli:
Foto: Nova.rs

Tužilačka istraga, povodom navoda studenta Akademije SPC, Marka Žarkova, da su ga otela tri muškarca nakon svađe sa vladikom Stefanom Šarićem, obuhvatila je dva policijska službenika, pripadnika Interventne jedinice. Oni su u svojim iskazima potvrdili da su zaista te noći, sa još jednim licem, bili deo grupe koja je otela Žarkova, a jedan od njih je istakao da je postojala telefonska komunikacija sa četvrtim licem, koje je, kako kaže, vodilo čitavu akciju kidnapovanja. Tokom saslušanja, jedan od policajaca je čak i zaplakao, navodeći da je, nakon što je shvatio “širu priču”, počeo da strahuje za svoju bezbednost.

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

“Kolega iz Interventne me je pozvao i rekao da moramo da obrišemo nekom momku neke poruke”

Policijski službenik i pripadnik Intervetne jedinice B.Z. kaže da ga je njegov kolega M.T. pozvao dok je bio sa porodicom i zamolio ga da izađe ispred kuće.

Nakon što je ovaj policajac izašao ispred svog doma, posle nekoliko minuta se pojavio njegov kolega sa automobilom Audi “A6”, koji je uzeo od radnika obezbeđenja iz jedne beogradske banke.

“Između ostalog, pitao sam ga odakle mu taj auto, a on mi je rekao da je to od drugara”, kazao je osumnjičeni B.Z. tužiocu.

Njegov kolega M.T., koji je došao automobilom iz banke, upitao ga je da li sutra ujutru ima obaveza, zamolivši ga da, ukoliko nema, krene narednog jutra sa njim kako bi pomogli nekom “drugaru”, piše u istražnoj dokumentaciji.

“Ja sam mu verovao i mislio sam da u tome nema ničeg lošeg. Tad smo se dogovorili da nađemo u šest sati ujutru”, objašnjava B.Z.

Vladika Stefan Šarić Foto: Printscreen/YouTube/Телевизија Храм

Kako navodi ovaj osumnjičeni pripadnik Interventne jedinice, dogovor je bio da on svojim automobilom dođe na jedno mesto, gde će ga kolega sačekati sa vozilom koje je uzeo iz banke.

“Tada mi je rekao – ‘bato, ti idi iza mene svojim automobilom’”, kaže ovaj policajac, navodeći da je na kraju, svoje vozilo ostavio na Altini i prešao u automobil u kojem je već bio kolega.

“Kad sam prešao u taj auto ja sam pitao –  ‘bato, šta radimo?’ On mi je rekao da ne brinem, da treba samo drugar da izbriše neke poruke iz telefona. Kolega mi je naglasio da ne treba ništa da radim, već samo njemu da pravim društvo. Od momenta kad sam ušao u vozilo, ja sam sedeo pozadi, jer mi je M.T. rekao da će napred sedeti taj njegov drugar”, ispričao je ovaj policajac.

Osumnjičeni navodi da su trećeg člana ekipe N.M. vozilom pokupili na Bežaniji.

“N.M. mi je rekao da idemo po nešto do Vračara. Ja sam i njega pitao o čemu se radi, a on mi je rekao da što manje znam, to je bolje. Taj momak je bio izrazito krupan i visine oko dva metra. Bio je kratko ošišan, a na glavi je nosio kačket”, opisuje osumnjičeni policijski službenik “drugara svog kolege”.

PROČITAJTE JOŠ...

“Nas trojica smo se dovezli do Vračara i tu čekali pola sata da taj momak naiđe. Taj muškarac, N.M., koji je bio sa nama mi je rekao da samo treba sa njim da izađem iz kola kako bi on popričao sa tim momkom (Markom Žarkovim) na ulici. Rekao je da to treba da uradim samo iz razloga kako bi on video da nas je dvojica. U jednom momentu mi je N.M. rekao da izađem iz vozila, a pre toga me pitao da li kod sebe imam službenu legitimaciju. Ja sam mu odgovorio da legitimaciju nemam kod sebe, niti je nosim sa sobom, kao ni pištolj, jer obe stvari isključivo koristim u toku obavljanja službene dužnosti. Tada mi je rekao, pošto sam imao novčanik na preklop, da mogu i njega da držim jer izgleda kao legitimacija”, opisuje ovaj osumnjičeni policajac.

U nastavku priče, ovaj pripadnik Interventne policije navodi da su nakon izlaska iz vozila prišli Žarkovu.

“Kad smo mu prišli, drugar mog kolege, N.M., se predstavio kao policajac, ali ja nisam video da je pokazao bilo kakvu legitimaciju. Ja sam za to vreme stajao pored i držao u svojoj ruci novčanik na preklop. Čuo sam da mu je N.M. tražio ličnu kartu, ali ne znam kasnije šta je sa njom bilo. Primetio sam da ga ovaj momak nije poznavao. Čuo sam i to da je N.M. tražio da mu ovaj momak da svoj mobilni telefon i šifru za njega, ali ovaj nije to hteo da učini, rekavši mu – ‘zašto bih ti dao šifru za svoj mobilni telefon’. Nakon toga, N.M. mu je rekao da mora da pođe sa nama u stanicu, izvadio neke crne lisice kojima je ruke tog momka vezao pozadi, a zatim smo sva trojica ušli pozadi u automobil”, navodi policajac osumnjičen za otmicu.

vladika Stefan Šarić Foto: printscreen TV Hram

On kaže da je očekivao da će od Žarkova, po ulasku u atomobil, samo zahtevati da izbriše kompromitujući sadržaj, međutim to se nije dogodilo.

“Šta god sam pitao N.M., on bi meni praktično odbrusio. Tek nakon što je vezao lisice tom momku i stavio ga u vozilo, ja sam shvatio da tu nisu čista posla. Čak sam razmišljao da li da produžim pravo i da se ne vratim auto, ali to nisam učinio”, opisuje jedan od otmičara.

Zlostavljanje u Batajnici: “Znaš li šta si uradio?”

Prema rečima B.Z. čitavo vreme u automobilu Audi “A6” ih je čekao njegov kolega iz Interventne policije.

“Automobilom smo stali negde na Novosadskom autoputu, moj kolega M.T. je zaustavio auto jer mu je N.M. tako rekao. Njih dvojica su zatim izašli iz vozila, a N.M. je sve vreme držao mobilni telefon u ruci i sa nekim je pričao. Moj utisak je da je on i vodio celu ovu priču. Kad su se vratili u automobil, mi smo nastavili dalje i odvezli se negde u Batajnicu. Kad smo stigli na neko mesto, koje tu blizu Dunava, sva četvorica smo izašli iz vozila. S tim da je se N.M. sve vreme bavio tim momkom kojeg smo pokupili na Vračaru”, navodi osumnjičeni.

Zatim se pomenuti N.M., prema rečima policajca, udaljio jednom stazicom bliže Dunavu, a on i kolega su ostali pred vozila.

“Pitao sam kolegu – ‘šta je ovo, šta nam ovo treba?’ On mi je poručio da se smirim i da ćemo brzo kući. Bio sam na udaljenosti od 15 metara od mesta gde je N.M. bio sa tim momkom(Žarkovim) i čuo sam kako mu se obraća sa rečima – ‘je l’ si svestan šta si uradio?’ Zatim sam primetio da se malo podalje od njih parkirao jedan automobil, isto uz Dunav, i ja sam to rekao svom kolegi, a nakon toga nisam slušao ni šta se tamo dešava”, kaže ovaj policajac.

Kako navodi, nakon četiri, pet minuta, N.M. je prišao vozilu i poručio im da krenu.

“Napominjem da sam ja, kad sam uočio to vozilo koje se parkiralo u blizni, i sam seo u auto na mesto gde sam već sedeo. Napominjem i  da je N.M. kad se vratio u ruci imao torbu i jaknu, te da ja pretpostavljam da su to stvari od onog dečka(Marka Žarkova). Kad sam mu rekao ‘šta će ti to’ i ‘što uzimaš stvari tog momka’, on mi je rekao – ‘ne brini bato, ja ću to da uništim’”, objašnjava osumnjičeni policajac.

Policajac plakao tokom saslušanja

Osumnjičeni otmičar je dalje, tokom saslušanja, objasnio da je radeći u Interventnoj uglavnom vreme provodio sa svojim kolegom, takođe osumnjičenom za otmicu.

“Ja se kajem zbog svega ovoga. Sebe nikad nisam pronalizio u takvoj priči. Kad sam pročitao šta se navodi u naredbi i kad sam video neku širu priču, počeo sam da brinem i za moju porodicu”, navodi se u istražnoj dokumentaciju, uz napomenu da je osumnjičeni više puta plakao tokom davanja iskaza.

I drugi policajac potvrdio učešće u otmici tužiocu

Kolega Z.B. iz Interventne policije, policajac M.T. je potvrdio je tužiocu da su pomenutog jutra bili zajedno, navodeći da njegov kolega nije znao plan akcije.

“Ja sam ga pozvao da bi mi pravio društvo i da bi me vratio kući kad ostavim auto( Audi ‘A6’). Inače, taj auto sa kojim smo išli do tog momka je iz jedne beogradske banke. Inače, van posla povremeno vozim predsednika te banke. Jedne večeri sam ga pitao da li mogu da uzmem automobil iz banke kako bi se odvezao kući i on mi je rekao da mogu da uzmem taj Audi ‘A6’”, objašnjava drugi policajac, osumnjičen za otmicu.

PROČITAJTE JOŠ...

On je rekao da ne može da tvrdi da je N.M., osoba koja je izvela Žarkova iz vozila, policajac.

Zbog navoda da mu je preminula bliska srodnica, M.T. je zamolio tužioca da naknadno dopuni svoj iskaz.

Tužilaštvo i policija bez odgovora na pitanja Nova.rs

Zbog svega navedenog, portal Nova.rs je uputio pitanja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde se vodi pomenuti postupak, kako bi nam odgovorili u kojoj se fazi trenutno nalazi istraga, ko je ispitan, koje sve dokaze poseduje Tužilaštvo u ovom slučaju, kao i da li je pozvan episkop Stefan Šarić na saslušanje.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva Irena Bjeloš je na naša pitanja poručila da se nalazi na godišnjem odmoru, te da pitanja uputimo na mejl Uprave Višeg javnog tužilaštva, što smo i učinili.

Ni na jedno od pomenutih pitanja nismo dobili odgovor, a iz Tužilaštva nisu želeli ni da potvrde da li su pročitali jedan od naša tri mejla koja smo im poslali.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pored Višeg javnog tužilaštva, portal Nova.rs je uputio pitanja i birou za medije Ministarstva unutrašnjih poslova sa molbom da nam odgovore na pitanja da li su pomenuti policijski službenici obuhvaćeni istragom, i da li se zbog toga nalaze pod sunspenzijom.

Odgovor iz MUP-a nismo dobili.

Portal Nova.rs nastaviće u narednim danima da izveštava o ovom slučaju.

Komentari

Vaš komentar