Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Komentarišući optužbe da je vladika Stefan, njegov vikarni episkop i starešnina Hrama Svetoga Save, umešan u slučaj otmice studenta Akademije SPC Marka Žarkova, te da mu je predat izveštaj sa detaljnim opisom ovog slučaja, patrijarh Irinej je za Nova.rs istakao da prvi put čuje za ovu priču i da nije informisan, ali i da ne može da veruje da je vladika Šarić spreman da uradi tako nešto.

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

“Prvi put čujem da je vladika Stefan naručio otmicu i da je taj student podneo izveštaj Patrijaršiji. Aposlutno nisam informisan o tome”, rekao je srpski patrijarh.

On je dodao da mu pomenute optužbe ne liče na vladiku Stefana Šarića, jer ga dobro poznaje.

“Ja ne mogu da verujem da vladika Stefan može tako nešto da učini. S obzirom da ga poznajem dobro, moram da kažem da meni to ne liči na njega”, istakao je patrijarh Irinej.

Vladika Stefan Šarić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

S druge strane, Marko Žarkov je  za naš portal istakao da je kompletan sadržaj razgovora koji je vodio sa episkopom Stefanom Šarićem, dostavio u izveštaju za patrijarha. Kako ističe, on je dokument predao 1. juna.

“Bio sam u kancelariji patrijarha Irineja. Obavestio sam ih o svemu. Dijalog između vladike Stefana i mene je bio prilično oštar, a on mi je u jednom momentu čak i rekao – ‘je… sam je i šta mi možeš?’ Čak mi je rekao da to nije učinio samo sa njom i da ona nije jedina njegova devojka. Bio je veoma drzak i bezobrazan”, rekao je Žarkov.

U Patrijaršiji, Žarkov nije imao priliku, kako navodi, da razgovara sa patrijarhom, već je imao sastanak sa njegovim šefom kabineta Aleksandrom Praščevićem.

“Zbog situacije sa koronom nisam mogao direktno da pričam sa patrijarhom. On je bio u svojim prostorijama. Ja sam došao u periodu koji je predviđen za njegov odmor, pa je Praščević komunicirao između nas dvojice”, navodi ovaj momak.

Krajem dana, tog 1. juna, Prašečević ga je, tvrdi Žarkov, pozvao kako bi na zahtev patrijarha sačinili izveštaj o ovom slučaju.

“Njegov šef kabineta mi je rekao da je patrijarh šokiran ovom pričom i da se vratim nazad kako bismo napisali izveštaj. Sat i po vremena smo radili na njemu, a na kraju mi je rečeno da će se to upotrebiti za unutrašnju istragu”, navodi sagovornik Nova.rs.

Izvor Nova.rs iz Patrijaršije: Irineju selektivno dostavljaju informacije

Prvi naš pokušaj da dobijemo odgovore iz Srpske pravoslavne crkve povodom navoda Marka Žarkova da ga u njegovu otmicu umešan vladika Stefan Šarić, završio se obrazloženjem kabineta patrijarha gde nam je rečeno da “na novinarska pitanja nisu ovlašćeni da odgovaraju bez patrijarhovog blagoslova”.

PROČITAJTE JOŠ...

Zbog Irinejeve reakcije, u kojoj tvrdi da nije upoznat sa slučajem otmice, nemeće se pitanje kako je moguće da tačno tri meseca od  dopisa patrijarhu u kom ga žrtva otmice, student Akademije SPC, informiše o razgovoru koji je vodio sa Vladikom Stefanom Šarićem, Irinej “ne zna ništa” o ovom slučaju. Da li je patrijarhu uopšte dostavljen dopis?

Foto:Nemanja Jovanović

Podsetimo, slična stvar se dogodila i sa slučajem silovanja studentkinja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu koje su za to optužile prodekana Vladimira Vukašinovića koji se, prored radnog mesta na fakultetu, u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj nalazi na još tri izuzetno visoke funkcije u crkvenoj hijerarhiji. Patrijarh je za naš portal u junu ove godine rekao da je “načuo neke stvari”, da je proveravao ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za to.

Na naše pitanje zbog čega nije odgovorio na pismo porodice žrtve silovanja i njihovu molbu da razgovaraju sa njim, Irinej je odgovorio da je ta priča gotova i nije postojala potreba za razgovorom.

“Ta stvar je završena, nema potrebe da razgovaramo o tome. Bilo je samo nekih priča, ali direktnih stvari nije bilo i ja nisam bio uključen u to”, poručio je 3. juna za naš portal patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Tragom pomenutih slučajeva i usled sumnji da patrijarh Irinej od svojih najbližih saradnika ne dobija informacije koje su od izuzetnog značaja za ugled Crkve, kontaktirali smo nekoliko njegovih bliskih saradnika. Od svih smo dobili isti odgovor:

“Nemamo blagoslov da govorimo za medije”.

Međutim od izvora iz Patrijaršije saznajemo da ovakva situacija ne treba da nas čudi, jer patrijarhu selektivno dostavljaju informacije.

“Patrijarh već nekoliko godina potpuno izolovan od najvažnijih problema unutar SPC. Odluke u umesto njega donosi jedan drugi episkop, koji to radi i bez da obavesti Irineja. Ne treba da vas čudi što do patrijarha ne dolaze najvažnije informacije, zbog čega nije moguće da on bilo šta kaže konkretnije”, navodi naš izvor.

Portal Nova.rs je pokušao povodom ovih navoda da stupi u kontakt sa vladikom Stefanom Šarićem, međutim on nije odgovarao na naše telefonske pozive. Ekipa našeg portala je u nedelju prisustvovala liturgiji u crkvi Svetog Save na Vračaru, ali se ovaj episkop nije pojavio, tako da nismo mogli da mu postavimo pitanja o navodima Marka Žarkova.

Tužilaštvo i policija bez odgovora na pitanja Nova.rs

Zbog svega navedenog, portal Nova.rs je uputio pitanja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde se vodi pomenuti postupak, kako bi nam odgovorili u kojoj se fazi trenutno nalazi istraga, ko je ispitan, koje sve dokaze poseduje Tužilaštvo u ovom slučaju, kao i da li je pozvan episkop Stefan Šarić na saslušanje.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva Irena Bjeloš je na naša pitanja poručila da se nalazi na godišnjem odmoru, te da pitanja uputimo na mejl Uprave Višeg javnog tužilaštva, što smo i učinili.

Ni na jedno od pomenutih pitanja nismo dobili odgovor, a iz Tužilaštva nisu želeli ni da potvrde da li su pročitali jedan od naša tri mejla koja smo im poslali.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pored Višeg javnog tužilaštva, portal Nova.rs je uputio pitanja i birou za medije Ministarstva unutrašnjih poslova sa molbom da nam odgovore na pitanja da li su pomenuti policijski službenici obuhvaćeni istragom, i da li se zbog toga nalaze pod sunspenzijom.

Odgovor iz MUP-a nismo dobili.

Portal Nova.rs nastaviće u narednim danima da izveštava o ovom slučaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare