Patrijarh srpski gospodin Irinej Foto:Nemanja Jovanović

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej je za Nova.rs rekao da su se on i Vučić saglasili da su razgovori o Kosovu neizvesni i da je stanje na toj teritoriji veoma teško. Pored Kosova, tema sastanka bio je i završetak radova na Hramu Svetog Save, a patrijarh je izjavio da se nije odustalo od ideje da osveštavanju Hrama sredinom oktobra prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Irinej je istakao da Vučić i on dele stav da je na Kosovu stanje veoma teško i da su razgovori neizvesni:

“Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rešenje. Tako da je to još uvek problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i videćemo kako će to da se završi”, naveo je srpski patrijarh.

Pored razgovora o Kosovu, Irinej je sa Vučićem razmatrao i termin osvećenja Hrama Svetog Save na Vračaru.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM/BUDUCNOSTSRBIJEAV

“Mi smo taj termin odredili, ali je pitanje da li će biti moguće organizovati u drugoj polovini oktobra. To zavisi od mnogih faktora i činjenica. Mi imamo nade da će tom činu prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin i od te ideje nismo odustali. Ponavljam, to će se dogoditi ako uslovi dozvole”, rekao je Irinej.

On objašnjava da još uvek ima mnogo posla na Hramu Svetog Save, te da se sve planski obavlja:

“Ukoliko budemo obavili te poslove i ako prilike budu dozvoljavale, mi ćemo organizovati takav skup“.

O pomirenju Srba i Hrvata – to je oduvek stav Crkve

Patrijarh je govorio i reakcijama na njegovu nedavnu izjavu da je vreme za pomirenje između Srba i Hrvata, navodeći da je to oduvek stav SPC.

“Naš stav je oduvek bio da treba stvoriti atmosferu mira, ali to moraju da žele obe strane. Videćemo da li će se napraviti nekakvi pomaci u tom pravcu”, istakao je za Nova.rs patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare