Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Forenzički izveštaj i izjave osumnjičenih, sačinjeni povodom istrage otmice studenta Akademije SPC Marka Žarkova, a u koju je, prema njegovim tvrdnjama, umešan episkop Stefan Šarić, nedvosmisleno potvrđuju priču žrtve da je fizički zlostavljan na desnoj obali Dunava u Batajnici.

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

Forenzički izveštaj, do kojeg je došao portal Nova.rs, podudara se sa pričom Marka Žarkova da mu je prilikom zlostavljana oduzet ranac koji je na licu mesta istrešen, nakon čega su mu otmičari oduzeli određene predmete koji su se nalazili u njemu.

 

Foto printscreen

Zlostavljanje u Batajnici: Dokumenti potvrđuju priču

U izveštaju sa mesta izvršenja krivičnog dela, podudaraju se informacije koje je istražnim organima dao jedan od osumnjičenih policajaca B.Z., koji je takođe ispričao šta se u Batajnici dogodilo.

PROČITAJTE JOŠ...

“Automobilom smo stali negde na Novosadskom autoputu, moj kolega M.T. je zaustavio auto jer mu je N.M. tako rekao. Njih dvojica su zatim izašli iz vozila, a N.M. je sve vreme držao mobilni telefon u ruci i sa nekim je pričao. Moj utisak je da je on i vodio celu ovu priču. Kad su se vratili u automobil, mi smo nastavili dalje i odvezli se negde u Batajnicu. Kad smo stigli na neko mesto, koje tu blizu Dunava, sva četvorica smo izašli iz vozila. S tim da je se N.M. sve vreme bavio tim momkom ”, navodi osumnjičeni.

Foto pritnscreen

Zatim se pomenuti N.M., prema rečima policajca, udaljio jednom stazicom bliže Dunavu, a on i kolega su ostali pred vozila.

Dokument printscreen

“Pitao sam kolegu – ‘šta je ovo, šta nam ovo treba?’ On mi je poručio da se smirim i da ćemo brzo kući. Bio sam na udaljenosti od 15 metara od mesta gde je N.M. bio sa tim momkom(Žarkovim) i čuo sam kako mu se obraća sa rečima – ‘je l’ si svestan šta si uradio?’ Zatim sam primetio da se malo podalje od njih parkirao jedan automobil, isto uz Dunav, i ja sam to rekao svom kolegi, a nakon toga nisam slušao šta se tamo dešava”, kaže ovaj policajac.

Kako navodi, nakon četiri, pet minuta, N.M. je prišao vozilu i poručio im da krenu.

Foto printscreen

“Napominjem da sam ja, kad sam uočio to vozilo koje se parkiralo u blizni, i sam seo u auto na mesto gde sam već sedeo. Napominjem i  da je N.M. kad se vratio u ruci imao torbu i jaknu, te da ja pretpostavljam da su to stvari od onog dečka(Marka Žarkova). Kad sam mu rekao ‘šta će ti to’ i ‘što uzimaš stvari tog momka’, on mi je rekao – ‘ne brini bato, ja ću to da uništim’”, objašnjava osumnjičeni policajac.

Žarkov: Vozač jedne banke hteo da robija umesto čoveka koji me je mučio

Vozač jedne beogradske banke, koji je jedno vreme bio osumnjičeni u istrazi otmice studenta Akademije SPC Marka Žarkova, a u koju je umešan i vladika Stefan Šarić, bio je zadržan u pritvoru 48 sati. Kako tvrdi Žarkov, namera ovog vozača je bila da prikrije trag N.M., čoveku koji ga je najviše zlostavljao u Batajnici, a koji se, prema istražnoj dokumentaciji koju poseduje Nova.rs, nalazi u bekstvu.

“Taj S.V. je čovek koji se prijavio umesto N.M za ozbiljno delo otmice za koju je minimalna zakonska kazna 15 godina zatvora. Kasnije je tužilac to delo spustio na prinudu, što dodatno baca sumnju na ceo ovaj slučaj”, kaže Žarkov.

On je rekao da sumnja da je neko ponudio novac vozaču banke da robija umesto N.M., koji, prema istražnoj dokumentaciji koju poseduje Nova.rs, nije bio dostupan istražnim organima.

“Ako vi imate pare da organizujete otmicu, logistiku i da platite čoveku da robija umesto N.M. i da pomrsi konce u policiji, onda je ozbiljno pitanje ko stoji iza ovog slučaja. Sigurno ovo nije radio neko ko ima male resurse. Za ovo su potrebni ozbiljna finansijska sredstva. Ako ništa od ovoga nije istina, zašto je bila potrebna otmica”, navodi ovaj momak.

Protiv S.V. je policija podnela krivičnu prijavu i prosledila je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koji je odredio zadržavanje od 48 sati. Međutim, on je kasnije pušten na slobodu.

S obzirom da N.M. nije bio dostupan istražnim organima, Žarkov je pozvan da na osnovu fotografija prepozna identitet lica koje ga je zlostavljalo u Batajnici. Ovaj student je odmah prepoznao N.M., te je tužilaštvo naredilo proširenje istrage na ovog čoveka.

Ubrzo nakon toga tužilaštvo je naredilo da se odmah po pronalasku N.M. dovede na saslušanje, pošto uredno dostavljanje poziva nije bilo moguće izvršiti.

Portal Nova.rs je pokušao povodom ovih navoda da stupi u kontakt sa vladikom Stefanom Šarićem, međutim on nije odgovarao na naše telefonske pozive i poruke. Ekipa našeg portala je u nedelju prisustvovala liturgiji u crkvi Svetog Save na Vračaru, ali se ovaj episkop nije pojavio, tako da nismo mogli da mu postavimo pitanja o navodima Marka Žarkova.

Tužilaštvo bez odgovora na pitanja Nova.rs

Zbog svega navedenog, portal Nova.rs je uputio pitanja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde se vodi pomenuti postupak, kako bi nam odgovorili u kojoj se fazi trenutno nalazi istraga, ko je ispitan, koje sve dokaze poseduje Tužilaštvo u ovom slučaju, kao i da li je pozvan episkop Stefan Šarić na saslušanje.

PROČITAJTE JOŠ...

Portparolka Višeg javnog tužilaštva Irena Bjeloš je na naša pitanja poručila da se nalazi na godišnjem odmoru, te da pitanja uputimo na mejl Uprave Višeg javnog tužilaštva, što smo i učinili.

Ni na jedno od pomenutih pitanja nismo dobili odgovor, a iz Tužilaštva nisu želeli ni da potvrde da li su pročitali jedan od naša tri mejla koja smo im poslali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar