Medju Nama
Foto: Nova S

Šta se dešava sa slučajevima "Miroslav Aleksić", "Branislav Lečić" i "Dragan Marković Palma", bila je današnja tema emisije Među nama o kojoj je novinarka Maja Nikolić razgovarala sa advokatom Jugoslavom Tintorom i sudijom u penziji Omerom Hadžiomerovićem.

Na pitanje da li sve zaista sporo teče, Tintor je rekao da je javnost možda očekivala ekspresnu brzinu.

„Normalan neki tok postupak, a pre svega govorim u odnosu na okrivljenog Aleksića, gde zastupam, jer samo o tom postupku mogu profesionalno gledano i mogu da pričam, jer znam sve detalje i upoznat sam sa samim predmetom. Izbegavam da povlačim paralelu između ta tri predmeta obzirom da im je jedino zajedničko, po mom mišljenju, što se u svim slučajevima radi o krivičnim delima protiv polnih sloboda, ali je svaki slučaj u potpunosti specifičan i drugačiji, i treba ih razlikovati, nezavisno od toga što je javnosti interesantno da ih sagleda zajedno“, kazao je Tintor.

Što se tiče brzine u slučaju „Aleksić“, kazao je Tintor, ta istraga je sprovedena u jednom razumnom roku.

„Tri meseca je jedno vreme koje je zaista neophodno da bi vi nekom normalnom dinamikom prikupili sve raspoložive dokaze. Period podizanja optužnice je uvek, po pravilu, traje makar mesec dana. Vodi se računa i o tome da je okrivljeni Aleksić u pritvoru, dakle postupak teče bez odugovlačenja, poštujući sva njegova prava koja mu pripadaju po Ustavu i zakonu, i ja mislim da sve ima neki tok koji predstavlja ravnotežu između potrebe da postupak bude sproveden efikasno i njegovih prava kao okrivljenog i potrebe da taj postupak teče, što mi kažemo advokati, kvalitet vršenja pravde“, rekao je između ostalog Tintor.

Hadžiomerović je kazao da malo zna o sva tri predmeta, koliko iz medija, iako ga ne interesuje da čita novine, jer će se suđenje odvijati u sudnici, a ne u medijima.

„Do sada smo zaista imali, koliko sam video po naslovima, svi su pisali, nema ko nije intervjuisan kada su u pitanju glumci, jer su zvali svakog da kaže šta misli. Mislim da to na kraju postupka može da oteža osećaj javnosti. Jedni će biti za, jedni protiv, i uvek će sud ispasti da nije presudio kako treba. Javnost i novinari malo vode računa o onome što će se u sudu dešavati. Za razliku od predmeta „Aleksić“, za druga dva slučajeva nije ni krenuo krivični postupak, već predkrivičan, gde tužilac treba da odluči da li će krenuti u istragu da sve dokaze pribavi da dokazi mogu da se koriste u sudskom postupku i tako dalje“, kazao je između ostalog Hadžiomerović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar