Biljana Mašić. Foto: Printscreen/Sputnik/Dok anđeli spavaju

Biljana Mašić Aleksić, supruga Miroslava Mike Aleksića, koji se susreće sa optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje, ali i drugi gosti, među kojima su istaknuti glumci Vuk Kostić, Rastko Janković i Goran Sultanović, u dvosatnoj emisiji "Dok anđeli spavaju" na Sputnjiku, govorili su o celom slučaju tvrdeći da ne veruju da je osnivač škole "Stvar srca" učinio to za šta ga terete žrtve.

Reč je o emisiji od više od dva sata, u kojoj se sve vreme brani Aleksić, koji se susreće sa optužbama za teška krivična dela, poput silovanja i nedozvoljenih polnih radnji. Njegova supruga Biljana Mašić, ali i istaknuti glumci, kao i Mikini bivši učenici, govorili su da je praktično nemoguće da je on učinio to za šta ga optužuje čak devet devojaka, a emisija je izazvala brojne osude u javnosti, koji tvrde da se na ovaj način omalovažavaju žrtve.

Pročitajte još:

Mašićeva je najpre istakla da je tek sad, četiri meseca nakon hapšenja, odlučila da progovori, jer je konačno „neko poželeo da čuje drugu stranu“. Ona je izjavila da je puno onih koji joj pružaju podršku u ovim trenucima, ali i da ima onih koji su, kako kaže, „otpali“.

„Majka jednog klinca, iz prijateljskih pobuda, poslala mi je želju za Uskrs, koja je otprilika ovakva: „Nadam se da će Mika što pre da bude na slobodi, da može da dokaže svoju nevinost“. To je koješta. Ne treba Mika da dokazuje svoju nevinost, oni su dužni da dokazuju njegovu krivicu“, rekla je ona na početku.

Istakla je da se svojom situacijom odlično nosi, ali i da veruje da će „doći dan za istinu“.

„Kada zbrojim sve, mnogo je manje njih koji su otpali, mnogo je više ljudi koji su ostali tu uz nas“, rekla je ona.

Mika Aleksić, profesor glume i osnivač škole „Stvar srca“, proteklih meseci susreće sa stravičnim optužbama. Njega je čak nekoliko bivših učenica optužilo za silovanja i seksualna uznemiravanja.

Miroslav Mika Aleksić Foto: Dejan Živančević

Ipak, njegova supruga o stravičnim optužbama kaže da se ljudi, nakon cele situacije, plaše da kažu „pravu istinu o Miki, jer će biti linčovati u medijima“.

„Svi se plaše onoga što vam je demonstrirano. To znači da ne postoji čovek koji ne može da bude medijski linčovan, ako se to negde opredeli, i Boga mi isfinansira. Ti glumci, koji se boje da će ekskomunicirati, a hoće, glumci su takvi, boje se da će ostati bez posla, pa da će ih zaobići u raznim podelama, to je u osnovi veoma opravdan strah. Ja ga razumem. Ne znam da li bih postupala tako i vodila se sopstvenim osećanjima, jer ga poznajem godinama i da kažem: „Ne, to nije sigurno učinio, ja tog čoveka znam“. Ja mislim da bih se tako ponašala, ali ne osuđujem nikako ko za to nema snage“, rekla je ona, pravdajući supruga.

#related-news_0

Tokom proteklih meseci u javnosti se u više navrata spekulisalo o metodu rada Mike Aleksića, a brojni polaznici njegove škole tvrdili su da su pravila bila izuzetno rigorozna, gotovo nedopustiva. Ipak, voditeljka pomenute emisije „Dok anđeli spavaju“ uporedila ih je sa slučajem tenisera Novaka Đokovića, rekavši da „da njegov otac Srđan nije bio izuzetno strog, ko zna gde bi Nole bio“.

„Možda bi mu oduzeli dete“, rekla je Mikina supruga.

Ona se osvrnula na to i da su Miku optužile i devojke koje su, kako je rekla voditeljka, „oni odnegovali“.

„Nažalost da. I tu je ta jedna čudna uloga ili pozicija u kojoj se čovek nađe. Neću ja da govorim o tim devojkama ništa, ako je to možda bila namera, zbog toga što ja znam one devojke sa kojima sam ja radila, koje su uzrastale tako. Ove devojke ne znam, njihove motive ne znam, sigurno su veoma moćni, ali biće dana“, rekla je ona.

Sa druge strane, osvrnula se na natpise u medijima u kojima se navodi da se osumnjičeni Aleksić postavljao kao Bog naspram svojih učenika.

„To su gluposti, to je koliko znam, izjava jedne od devojaka, da bi potrepila varijantu „sekta“ i slično. Nema veze sa situacijom“, rekla je Mašićeva i dodala:

„Tvrdim da taj čovek nije ni nasilnik, ni psihopata, ni silovatelj, ni sve ono što se protekla četiri meseca provlači kroz medije koji nam čine život“, rekla je ona.

Glumci: Optužbe nespojive s Mikom

Na stranu Aleksića, stali su i istaknuti glumci Vuk Kostić, Rastko Janković i Goran Sultanović, tvrdeći da je nemoguće da se to dešavalo u školi glume „Stvar srca“.

„Ja sam u grupu došao ’85 godine, ’97 sam upisao fakultet. Nastavio sam da dolazim na časove, nikada nisam primetio nešto čudno, niti da su neka deca bila nesrećna. Iskreno, ne znam za tako nešto. Ja sad ovo govorim, ne zbog Mike i Biljane, već zbog sebe. Verujem da jednog dana, kada odem Bogu na istinu, ako me pitaju zašto nisam rekao istinu, onako kako sam ja znao, da je Mika bio dobar i spreman da pomogne, šta ja treba da kažem: „Svi su pričali““, rekao je Kostić i dodao:

„Ja te devojke ne poznajem i nikada ništa slično nisam čuo ni od koga za sve ove godine, a nas je vaspitavao, nas momke, da imamo puno poštovanja prema curama i da budemo džentlmeni“, dodao je.

Miroslav Mika Aleksić Foto: Printscreen BKTV

I glumac Rastko Janković branio je Aleksića, tvrdeći da ne veruje u optužbe.

„Nije bio strog, ali je očekivao od tebe da misliš. Da budemo jasni, niko te ne tera da ideš na audiciju i u dramski studio, to je tvoja odluka. Ako te uopšte primi. Apsolutno nisam poverovao da je to moguće, to mi je apsolutno nespojivo sa Mikom. Prvo sam pomislio da je to fejk njuz“, rekao je Janković, dodavši da je svima trenutno teško, ali da je „najteže Aleksiću“.

Ni Goran Sultanović nije bio drugačijeg mišljenja.

„Miku Aleksića poznajem otrpilike 50 godina, ja prosto ne mogu da verujem u tu priču koja se bavi Mikom Aleksićem, jer bih za tih 50 godina otkrio bilo koji detalj u tim muškim razgovorima. Neverovatne stvari se dešavaju, čoveka bace na stub srama bez ijednog dokaza. Ubeđen sam i obe ruke bih stavio da je to nemoguće“, rekao je on.

Mika Aleksić Foto: Dejan Živančević

Sem njih, gostovala je i nekolicina Aleksićevih učenika, koji su tvrdili da „ništa čudno nisu primetili tokom časova glume“, dodavši da „ne veruju u optužbe“.

Pomenuta gostovanja izazvala su brojne osude u javnosti, a pojedini tvrde da je ono, praktičnom, ponizilo žrtve, koje su se osmelile da prijave gnusna krivična dela, poput silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Jedna od njih je i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

„Nemojte gledati ovaj intervju, jer oni žive i od tih klikova i učinak svoje propagande mere brojem pregleda. Umesto toga, zagrlite svoje dete i obećajte mu da nikada nećete dozvoliti da ih moćne čike i tete ikada i na bilo koji način povrede“, napisala je Biljana Srbljanović na svom Fejsbuk profilu.

Podsetimo, javnost je za slučaj Miroslava Aleksića saznala u januaru, kada je glumica Milena Radulović ispričala šta je pretrpela od svog profesora glume, Miroslava Aleksića. U tužilaštvu je davala iskaz pet sati, a tokom višesatnog ispitivanja do detalja je ispričala šta je preživela.

Milena Radulović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon nje, osmelila se i glumica Iva Ilinčić, koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje.

Protiv Aleksića Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovodi istragu za ukupno 19 krivičnih dela – 11 za polno uznemiravanje i osam silovanja izvršenih od 2008. do 2020. godine i čeka se odluka tužilaštva o podizanju optužnice. Aleksić je u tužilaštvu negirao da je seksualno napastvovao učenice glume u svojoj školi.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare