Novica Antić Foto:n1

Advokat Dean Moćić je preuzeo rešenje sudskog veća Višeg suda u Novom Sadu kojim je preinačena odluka sudije za prethodni postupak koji je odbio zahtev tužilaštva da se Novici Antiću i Predragu Jevtiću odredi zadržavnje do 30 dana i na osnovi koga su oni opet upućeni u pritvor.

U izjavi za „Novu“ advokat Dean Moćić kaže da je danas poslepodne u Višem sudu u Novom Sadu preuzeo rešenje sudskog veća kojim se usvaja žalba tužilaštva, te da se Novica Antić i Predrag Jevtić od danas nalaze u pritvoru u Okružnom zatvoru u Novom Sadu.

Dean Moćić navodi da će odbrana iskoristiti pravo da uputi žalbu Apelacionom sudu protiv rešenja koje je donelo sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu.

Pročitajte još:

„Sudsko veće je donošenjem rešenja prihvatilo žalbu tužilaštva na odluku sudije za prethodni postupak da se Novici Antiću i Predragu Jevtiću ne odredi pritvor, dok je za Duška Tolmača sudsko veće odbilo žalbu i on ostaje na slobodi“, kaže Moćić

On kaže da je ovo veoma neuobičajena praksa, da se usvaja žalba tužilaštva kada sudija donese odluku o odbijanju pritvora.

„Mera pritvora je najteža mera prema odredbama ZKP i neobično je da sudija za prethodni postupak odbije određivanje pritvora, a da nakon toga sudsko veće preinači takvu odluku i osumnjičenima ipak odredi pritvor“, objašnjava Moćić

Novica Antić Foto:Nova.rs

On kaže da je sudsko veće delimično usvojilo žalbu tužilaštva, jer nije prihvatilo zahtev da se i Dušku Tolmaču odredi pritvor. Sudsko veće je, kaže advokat, odbilo i tačku po kojoj se određivanje pritvora za osumnjičene traži zbog bojazni da bi u kratkom vremenskom periodu osumnjičeni mogli ponovoti krivično delo, ali je uvažilo drugu tačku po kojoj se za Antića i Jevtića traži pritvor, a to je uticaj na svedoke.

„Smatram da je ovo politički instruisan progon naših branjenika u nameri da se uništi Vojni sindikat. Mi smo uvereni u nevinost naših branjenika što ćemo i dokazati u postupku koji sledi. Smatram da je mera pritvora prestroga, jer postoje i druge mere, koje propisuje ZKP, a kojima se može sprečiti eventualni uticaj na svedoke“, smatra Moćić

Novica Antić i saradnici pušteni da se brane sa slobode Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

Moćić dalje navodi da danas nije uspeo da poseti Antića i Jevtića jer u sudu danas nije bio ni jedan sudija kada je došao po rešenje, pa nije imao od koga da traži dozvolu za posetu, a s obzirom da je vikend i da sud neće raditi, on očekuje da će posetu moći da obavi tek u ponedeljak.

„U ponedeljak ćemo i podneti žalbu Apelacionom sudu na rešenje koje je donelo sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu“, kaže Dean Moćić

Naš portal je imao uvid u rešenje koje je donelo sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu. Ono što je zanimljivo je to da je Antiću i Jevtiću određen pritvor samo zbog uticaja na svedoke, ali ne na sve koje je tužilaštvo navelo. U rešenju se navode imena i prezimena deset svedoka za koje sud smatra da bi Antić i Jevtić mogli da utiču. U predlogu tužilaštva koje stoji u žalbi, predloženo je da se sasluša čak 108 svedoka, što bi značilo da bi Antić i Jevtić morali da provedu u pritvoru sve vreme dok se ne sasluša svih 108 svedoka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare