Foto: Milica Vučković/FoNet

Advokat Ivan Ninić apelovao je na Zaštitnika građana da počne da radi posao za koji je plaćen i da uzme u zaštitu njegovog klijenta Vasu Antića kome su prekršena osnovna ljudska prava i bez odluke suda ograničeno kretanje.

Pritužba Zaštitniku građana podneta je protiv državnih organa, kako je napisao advokat Ivan Ninić, zbog „povrede osnovnih ljudskih prava – ograničenja prava na slobodu kretanja radnjama i aktima organa uprave, a koje pravo svakom građaninu pod jednakim uslovima jamči Ustav Republike Srbije i Evropska Konvencija o ljudskim pravima“.

Pročitajte još:

Advokat Ninić od Zaštitnika građana traži pomoć za dva njegova progonjena klijenta Vasu Antića i njegovog brata Novicu, doskorašnjeg predsednika Vojnog sindikata Srbije, koji je takođe duže vreme „žrtva progona od strane VBA i političkih centara moći u Republici Srbiji“, imajući u vidu da je, kako kaže, neposredno i zvanično upoznat sa progonom porodice Antić, a da do danas nije našao za shodno da izvesti porodicu Antić i javnost o aktivnostima kojeje preduzeo sa pozicije funkcije koja je ustanovljena radi zaštite prava građana od institucionalnih zloupotreba.

Vaso Antić Foto:N1

„Izvinjavam se što vas ovom pritužbom deranžiram i podsećam na to šta su vaša ovlašćenja, šta treba da činite, a ne činite kao Zaštitnik građana, proaktivno, kada iz medija saznate da postoji sistematska, permanentna i brutalna zloupotreba institucija, kao što je to slučaj progona Novice i Vase Antića. Posebno se izvinjavam ako Vas ometam u konzumiranju benefita službenih putovanja koja prekomerno uživate, dok Vaso Antić ne može da putuje ni do rodnog Jasenovca, jer mu je protivpravno oduzetna putna isprava, bez sudske mere, odnosno bez odluke bilo kog suda, samo zato što je brat Novice Antića“, napisao je advokat Ninić.

Zoran Pašalić Foto:M.A./ATAImages

„Dok vi, naš jedini ‘zaštitniče’, svakog meseca, preko grbače građana, uredno inkasirate 564.776 dinara neto, Novici i Vasi Antić je ograničeno pravo na rad. I, dok vi u penziju ne idete, jer bi vam penzija bila (samo) tri puta manja od sadašnje plate, Antići svoju penziju neće ni videti, jer će im nedostajati radni staž, ali vi ne hajete previše za to. Novica je po drugi put, nezakonito, dobio otkaz u Vojsci Srbije, zbog sindikalnog delovanja, a Vasi je nezakonito blokirano poslovanje privatne firme. O njihovom praćenju, prisluškivanju, hapšenju i pritvaranju, ne znam da li ima svrhe uopšte u govoriti, jer ćete svakako reći da niste nadležni. Antići nemaju nikakve šanse da se odbrane od hobotnice koja je sve svoje pipke stavila u funkciju dnevne politike. Svi mehanizmi države upregnuti su s ciljem da se sa lica zemlje sravni jedna porodica, a ceo proces koordiniraju Vojna služba bezbednosti, Poreska uprava i Vrhovna javna tužiteljka. Lišenih svih prava, progonjeni i tabloidno linčovani, članovi porodice Antić, „zaštitniče“ obespravljenih, mesecima čekaju da se oglasite, ali od vas nema ni pisma, ni razglednice“, stoji u dopisu Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću.

Foto:Shutterstock

„Jasno je nama, malim građanima, tzv. boraniji, da nemate nameru da se zamerate onima koji su vas drugi mandat rukopoložili na funkciju Zaštitnika građana i da sedam godina otvarate, zatvarate i amortizujete samo trivijalne teme, koje su u domenu zaprašivanja komaraca, kako bi sačuvali obilate privilegije i benefite. Ipak, pozivam Vas, da u pauzama između dva službena puta, šopinga i dva dima kvalitetnog tompusa, na trenutak pomislite ko, kako i zašto je preko noći upregao sve institucije s ciljem uništenja ugledne kragujevačke porodice Antić i da li je logično da sve znate, a da reč na tu temu javno, nikada i nigde niste prozborili, ‘zaštitniče’ naš jedini“, nastavlja u istom tonu advokat Vase i Novice Antića.

Ograničena sloboda kretanja bez sudske odluke

„Naime, od strane NN lica u ovde prituženoj Policijskoj upravi u Kragujevcu (u daljem tekstu PU u Kragujevcu), dana 26.  septembra 2024. godine, bez odluke suda, ograničena je sloboda kretanja podnosiocu ove pritužbe državljaninu R. Srbije Vasi Antiću, tako što je u baze podataka MUP-a uneta zabrana njegovog izlaska iz Republike Srbije“.

Foto:MUP Srbije

„Kao posledica ovog neustavnog i nezakonitog dela NN lica iz PU u Kragujevcu, građaninu Vasi Antiću, dana 6. oktobra 2024. godine, u 13,40 časova, OSL MUP-a R. Srbije, Bojana Cvetičanin, broj službene značke 132183 iz Regionalnog centra granične policije prema Hrvatskoj – SGP Batrovci, privremeno je oduzela putnu ispravu – pasoš broj: 013579378 izdat 16. jula 2018. godine, od PU u Kragujevcu, na koji način je ovaj građanin i fizički sprečen da se slobodno kreće van teritorije R. Srbije“, obavestio je Zaštitnika građana advokat Ivan Ninić.

O navedenom ograničenju slobode kretanja građanin Vaso Antić, do 6. oktobra 2024. godine, prethodno nije bio obavešten nijednim aktom državnih niti pravosudsnih organa.

BONUS VIDEO: Zbog čega je priveden Vaso Antić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare