Foto:Profimedia/Shutterstock/Filip Krainčanić/Nova.rs

"U svetu se politizuje sve što može da se politizuje, pa tako i vakcina. Najvažnije je da građani što pre prime bilo koju vakcinu i da spasimo njihovo zdravlje i živote, a da li će moći da se putuje sa ovom ili onom vakcinom je u drugom planu. Ako ne budemo mogli da putujemo na Zapad, ima dosta lepih zemalja prema Istoku pa ćemo putovati tamo i živeti normalno kao pre pojave korone." Ova izjava predsednika Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsada Đerleka pobudila je brojna razmišljanja i pitanja svih onih koji željno očekuju i nadaju se putovanjima - obilasku metropola, peščanim plažama...

Svi želimo da sputanosti, koja traje duže od godinu dana, dođe kraj – da spakujemo naše kofere i granice prelazimo bez neophodnih testova. Počela je i vakcinacija, a sve češći su glasovi koji ukazuju na to da će nam upravo ona biti neophodna da slobodno putujemo i obilazimo svet.

I tu postoje određene nedoumice, pošto nisu sve vakcine odobrene u svim zemljama, pa je za očekivati da sloboda našeg putovanja zavisi i od toga koje smo cepivo odabrali i gde nas putevi vode.

Tu su Fajzerove i ruske Sputnjik V vakcine, a imunizacija se nastavlja uz kineske vakcine, koje su pristigle u Srbiju.

Neke odgovore i pojašnjenja zatražili smo upravo od predsednika Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju i državnog sekretara Mirsada Đerleka, ali uprkos upornim pokušajima nismo uspeli. Njegova izjava kao da nas priprema na neka nova ograničenja i na to da možda i nećemo svuda biti dobrodošli, naročito na Zapadu? Zanimalo nas je da li to on zna nešto što mi „obični smrtnici“ još uvek ne znamo? Odgovor, zasad, nismo dobili, ali to ne znači da ćemo odustati.

Gde se sada može bez PCR testova i vakcina?

Građani Srbije mogu da putuju bez PCR testa i karantina u 16 zemalja, među kojima je i Crna Gora, koja od sutra dozvoljava ulazak bez obaveznog testiranja na korona virus.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, osim u Crnu Goru, državljani Srbije bez ograničenja mogu da uđu u Albaniju ili da tranzitiraju kroz tu zemlju.

Takođe, naši građani mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju, a ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

U skladu sa odlukom Vlade Severne Makedonije, od 12.oktobra prošle godine, državljani Srbije mogu da udu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa.

Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa, ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma.

Bez ograničenja naši državljani mogu da uđu na Jamajku, a pre putovanja neophodno je da se prijave na sajtu www.visitjamaica.com.

Građani Srbije mogu da uđu u Kolumbiju bez PCR testa, a neophodno je da popune formular na sajtu: apps.migracioncolombia.gov.co.

Državljani Srbije mogu da putuju u Kostariku uz obavezno popunjavanje obrasca „Pase de Salud“ 48 sati pre dolaska na sajtu salud.go.cr. Takođe, potrebno je zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja u slučaju korone virusa (osiguranje mora da bude na španskom jeziku i odobreno od Instituta za turizam).

Foto: Shutterstock

Uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja državljani Srbije mogu da uđu u Meksiko, a po dolasku u tu zemlju dužni su da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika na sajtu afac.hostingerapp.com.

Građani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Sultanat Oman bez posedovanja korona testova. Mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja u tu zemlju, putnicima se meri temperatura i eventualno se upućuju u karantin, ukoliko imaju simptome bolesti.

Bez ograničenja naši državljani mogu da uđu i u Palau ili da tranzitiraju kroz tu zemlju, a neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu.

U Palau je zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili bili u tranzitu kroz Kinu (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene kovidom-19.

Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak i u Pakistan, a na aerodromu se meri temperatura.

Naši građani mogu da uđu u San Marino ili da tranzitiraju uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: [email protected] ili telefonski: 00378/549888888.

Po dolasku u San Marino obavezno je podvrgavanje serološkom testu, a ako je test pozitivan lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Državljani Srbije mogu da uđu ili da budu u tranzitu kroz Sudan bez testova, a putnici sa simptomima se upućuju u karantin.

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju.

Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Državljani Srbije mogu sa važećm vizom da uđu u Centralnoafričku Republiku ili da kroz nju prolaze, a testiranje nije potrebno.

Kovid pasoši – budućnost naših letovanja

„Na dve linije, Njujork-London i London-Sidnej, sada se koristi jedna aplikacija koja je zapravo preteča tih kovid pasoša. Putnici skinu tu aplikaciju, u nju unesu dokumenta koja potvrđuju da su negativni na virus i tako brzo prolaze kroz proceduru kad ulaze u neku zemlju“,  objasnio je ranije za naš portal Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Dakle, za sada se na toj aplikaciji uz koju putnik dokazuje da je negativan proverava da li će i kako zaživeti kovid pasoši kad vakcinacija bude masovnija, a koji će dokazivati da smo primili vakcinu, pa možemo da bezbedno putujemo.

„Na osnovu tih parametara i analiza koji će se uraditi krajem februara, početkom marta, dakle, posle tri meseca testiranja, međunarodno udruženje avio-kompanija će dati predlog kako bi trebalo da izgleda ta aplikacija, odnosno elektronski kovid pasoši.“

Vakcina neće biti jedina opcija za put

Već sada se naslućuje šta će biti potrebno za taj kovid pasoš i da li će to biti isključivo dokaz da smo vakcinisani.

„Pretpostavlja se i već se govori o tome da to neće biti jedan uslov, ne samo vakcina, nego će biti moguće preuzimanje svih onih dokumenata za koje bude rečeno da su merodavni za destinacije. Pretpostavlja se da će to biti dokaz o primljenoj vakcini, zatim PCR test, a sve više se priča i o serološkom testu na antitela, s obzirom na to da se pokazalo da oni koji imaju antitela ne šire virus. Svi ti dokumenti moraju da imaju validan personalizovan QR kod koji će sadržati sve bitne podatke – gde je urađena analiza, ko stoji iza te analize…“, kaže Seničić.

Naš sagovornik napominje da kroz tu aplikaciju neće sa strane moći da se pristupi ličnim podacima, da će oni biti bezbedni jer se neće čuvati na nekom globalnom serveru, već na sopstvenom telefonu, računaru…

Seničić kaže i da će se Srbija prikloniti svi tim procedurama čim one zažive i u svetu, ali da dosta zavisi od toga kako će sve krenuti iz Severne Amerike i Evrope. Međutim, u svemu tome izdvaja se stav Svetske zdravstvene organizacije.

„Iz SZO su saopštili da su protiv takvog vida ograničavanja bilo kakvih sloboda ljudi, ali za sada nisu dali neko alternativno rešenje, pa ćemo videti u kom će pravcu sve teći.“

Proizvođač vakcine neće biti prepreka

„Jasno znamo da, kada vakcine počnu da funkcionišu masovno na globalnom nivou, to će sigurno biti jedan od prvih i glavnih uslova za bilo kakvo putovanje. Mada, najverovatnije neće biti ograničenja koja se pominju – da će u pojedine zemlje moći da se ide samo sa određenom vakcinom, npr. da u Evropsku uniju neće moći sa ruskom i slično. Čeka se odobrenje u Evropi za upotrebu ruske i kineske vakcine, ali mi već imamo situaciju da su pojedine evropske zemlje, poput Španije i Mađarske već poručile daleko veće količine vakcina iz Rusije i Kine nego iz Evrope i Amerike. Verujem da će i sva Evropa to prepoznati jer, ako se pokaže da su te vakcine iole validne, nema razloga da tako nešto odbiju“.

Takođe, struka jasno govori koliko je vakcina važna u borbi protiv pandemije, ali Seničić ističe da se s razlogom sve više govori da ona ne može biti jedini uslov za putovanja.

„To jednostavno ne može biti. Prvo, nigde nije obavezna vakcinacija, a drugo, pojedine grupe ljudi ne smeju da prime vakcinu. Zato se očekuje alternativa – PCR ili serološki test, ili nešto treće“, kaže Seničić i dodaje da će se to verovatno znati relativno skoro.

Do proleća jasna pravila za letovanje

Očekuje se da će do početka proleća Evropska unija napraviti nekakav protokol za letnju sezonu. Takođe, da bi do leta kad krene sezona, sve bilo mnogo lakše, YUTA pregovara sa nadležnim institucijama kako bi se na vreme definisali eventualni uslovi za put u neku zemlju. Grčka je jedna od najželjenijih destinacija putnika iz Srbije, pa smo i sa njima u pregovorima.

„Njihov ministar turizma je nedavno govorio o novim pravilima za odlazak u Grčku i tim kovid pasošima uz koje će put svakako biti lakši i bezbedniji, ali kazao je i da to neće biti jedina opcija. Zato planiramo da napravimo sporazume sa zemljama koje su nam važne, da bi se unapred znalo kako tamo da se putuje. Ključ svega je da granice ne budu zatvorene, već da se putuje, kao i da se blagovremeno, do marta, aprila, zna pod kojim uslovima“, kaže Seničić.

On otkriva da se, pre svega, pregovara sa Grčkom, ali i sa Turskom, gde se za sada može bez PCR-a, sa Egiptom, gde je sada potreban PCR, kao i sa Bugarskom i Crnom Gorom, gde sada nije potreban PCR, ali to se menjalo tokom prošle sezone, pa je sada cilj da se pravila utvrde. Uz to, plan je da se protokoli dogovore i sa Španijom i Italijom.

A gde sada možemo da putujemo, recimo, na skijanje?

Foto: Shutterstock

„Ponešto se polako vraća na staro. Crna Gora je prošle godine bila sasvim zatvorena, a evo sada je ukinula obavezan PCR test na ulasku u zemlju. Mi sada dole možemo bez ikakvih ograničenja, s tim što je po povratku u Srbiju potreban negativan test ili karantin, kao i iz bilo koje druge zemlje. Slično je i sa Bugarskom i Bosnom i Hercegovinom ako biste, recimo, na Jahorinu na skijanje, s tim što je tamo pred povratak moguće uraditi PCR test znatno jeftinije nego u Srbiji“, ističe Seničić i navodi da je ostatak Evrope i dalje uglavnom turistički zatvoren ili su obavezni strogi karantini kad u te zemlje uđemo iz Srbije.

Sve u svemu, kako kaže Aleksandar Seničić, najveće interesovanje domaćih turista sada je za destinacije u Srbiji – Zlatibor, Kopaonik, Staru planinu i Divčibare, gde je i te kako moguće lepo se provesti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare