Đerlek: Imunizacija građana biće gotova do sredine juna

Društvo 13. jan. 202109:42
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će imunizacija građana Srbije biti gotova do sredine juna ove godine, ukoliko Srbija dobije sve doze vakcina koje su dogovorene.

„Ako dobijemo doze koje smo dogovorili i ako isporuka ide kako treba, planiramo da kompletnu vakcinaciju obavimo do kraja maja ili polovine juna, tako da mlađi neće čekati godinu dana ili stići na red 2022. godine, već u najgorem slučaju mogu stići na red početkom maja“, kazao je Đerlek u intervjuu za današnju „Politiku“.

On je rekao da „niko ko se prijavi za vakcinaciju neće ostati bez vakcine“, dodajući da je premijerka Srbije Ana Brnabić najavila da se planira nabavka osam miliona vakcina, što znači da će moći da se vakciniše četiri miliona građana.

Đerlek je ukazao da je Srbija medju malobrojnim zemljama u svetu koje će u januaru i februaru imati na raspolaganju 500.000 doza ruske vakcine „Sputnjik V“, milion doza kineske vakcine i 300.000 „Fajzerove“.

„Može se dogoditi da u nekom trenutku nemamo na lageru vakcinu koju neko želi, što produžava vreme čekanja na imunizaciju. I pored toga, ostaćemo dosledni da svako može da bira koju će vakcinu uzeti“, rekao je Đerlek.

Dodao je da se vakcine razlikuju samo po metodama i tehnologiji delovanja ali da sve imaju izrazito dejstvo na pojačavanje imuniteta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar