Nova pravila za sve koji žele na more u Grčku

Putovanja 11. jan. 202113:47 > 14:1441 komentara
Podeli:
More
Foto: Michael Liebrecht / Alamy / Alamy / Profimedia

Peškiri, japanke, kupaći i – potvrda o vakcinaciji. Moguće je da će baš tako ove godine izgledati pakovanje za more, pre svega, u Grčku.

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis uveren je da će vakcinacija protiv korone doneti preokret u turizmu, prilično pogođenom 2020. On je nedavno izjavio kako osobe koje budu primile vakcinu protiv korone pri ulasku u Grčku neće morati u karantin niti da se testiraju, već će potvrdu o vakcinaciji po potrebi pokazati u digitalnom obliku nadležnim organima. Većina evropskih zemalja učiniće isto i već se razgovara o uzajamnom priznavanju između zemlje polaska i odredišta. Za nevakcinisane će biti potrebne dodatne provere, pišu na sajtu Protothema.gr.


„Nadležne grčke službe izdaće potvrdu u digitalnom obliku svakom vakcinisanom putniku, koju će pokazati bilo kojem organu, nacionalnom ili nekom drugom, kada to bude zatraženo od njih. Slično će biti i u većini zemalja, u Evropi i šire. Treba napomenuti, međutim, da se u sadašnjoj fazi na nivou Evropske unije vodi otvorena debata o tome kako će se sertifikati o vakcinaciji deliti između zemalja odredišta za odlazak turista, barem na evropskom nivou i šire“, istakao je.

Pročitajte još:

Na pitanje šta će se desiti sa onima koji nisu vakcinisani, Teoharis je rekao da će to zavisiti od toka vakcinacije u zavisnosti od zemlje, ali i od toka bolesti u svakoj od njih.

„Procenjujem da će na graničnoj kontroli sve ići dobro i bezbedno uz brze antigenske testove, koji su i jeftini i brzi, a u kombinaciji sa vakcinacijom značajnog procenta stanovništva.“

Do marta bi trebalo da se zna da li će Grčka dozvoliti srpskim turistima da letuju na Egeju. Budući aranžman mora da bude rešen bilateralnim sporazumom naše dve zemlje, a Srbija nudi takozvani kiparski protokol, rekao je za medije direktor Udruženja turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

Kipar je zemlje podelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz crvene zone moraju da imaju PCR test i putno osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici. Ako su pozitivni, Kipar im obezbeđuje povratak kući.

Turisti iz žute zone moraju da imaju osiguranje i PCR test. Siva zona podrazumeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz zelene zone treba samo da imaju kovid osiguranje.

„Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom“, ističe Seničić.

Predlog JUTA-e je da se na granici radi brzi test koji u Grčkoj košta 30 evra, što je jeftinije nego u Srbiji. Biće gužve na granici, ali i to je neko rešenje.

Vakcina se za sada ne spominje, ali kad počne masovna vakcinacija, sertifikat će biti glavni uslov za putovanja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar