Hoćemo li moći u Grčku sa ruskom i kineskom vakcinom

Putovanja 13. Jan. 202115:30 > 15:3211 komentara
Share:
Foto:TANJUG/ TANJA VALIC/Vesna Lalić

Pod kojim uslovima ćemo pakovati kofere ove godine i da li će biti obavezni kovid pasoši, tj. dokaz da smo primili vakcinu protiv korone, za portal Nova.rs priča Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Otkad je i u svetu i kod nas počela vakcinacija protiv koronavirusa, pronela se vest o takozvanim kovid pasošima uz koje će, kao dokaz o primljenoj vakcini protiv korone, navodno biti lakše putovati. Da li će zaista biti tako i da li će to biti preduslov za put, priča Aleksandar Seničić, direktor YUTA.

“Inicijativu za kovid pasoše su pokrenule avio-kompanije, odnosno udruženje avio-kompanija na svetskom nivou, pa je onda kompanija Kvantas iz Australije saopštila kako u njihove avione neće moći da se uđe bez te potvrde o vakcini. Međutim, oni su potom to saopštenje promenili i naveli kako će to biti na snazi tek kad vakcinacija bude omasovljena u svetu.”

Aplikacija o negativnom testu – proba za kovid pasoše

Seničić priča i šta do sada znamo o kovid pasošima, tj. gde su zaživeli.

“Na dve linije, Njujork-London i London-Sidnej, sada se koristi jedna aplikacija koja je zapravo preteča tih kovid pasoša. Putnici skinu tu aplikaciju, u nju unesu dokumenta koja potvrđuju da su negativni na virus i tako brzo prolaze kroz proceduru kad ulaze u neku zemlju.”

Pročitajte još:

Dakle, za sada se na toj aplikaciji uz koju putnik dokazuje da je negativan proverava da li će i kako zaživeti kovid pasoši kad vakcinacija bude masovnija, a koji će dokazivati da smo primili vakcinu, pa možemo da bezbedno putujemo.

“Na osnovu tih parametara i analiza koji će se uraditi krajem februara, početkom marta, dakle, posle tri meseca testiranja, međunarodno udruženje avio-kompanija će dati predlog kako bi trebalo da izgleda ta aplikacija, odnosno elektronski kovid pasoši.”

Vakcina neće biti jedina opcija za put

Već sada se naslućuje šta će biti potrebno za taj kovid pasoš i da li će to biti isključivo dokaz da smo vakcinisani.

“Pretpostavlja se i već se govori o tome da to neće biti jedan uslov, ne samo vakcina, nego će biti moguće preuzimanje svih onih dokumenata za koje bude rečeno da su merodavni za destinacije. Pretpostavlja se da će to biti dokaz o primljenoj vakcini, zatim PCR test, a sve više se priča i o serološkom testu na antitela, s obzirom na to da se pokazalo da oni koji imaju antitela ne šire virus. Svi ti dokumenti moraju da imaju validan personalizovan QR kod koji će sadržati sve bitne podatke – gde je urađena analiza, ko stoji iza te analize…”, kaže Seničić.

Naš sagovornik napominje da kroz tu aplikaciju neće sa strane moći da se pristupi ličnim podacima, da će oni biti bezbedni jer se neće čuvati na nekom globalnom serveru, već na sopstvenom telefonu, računaru…

Seničić kaže i da će se Srbija prikloniti svi tim procedurama čim one zažive i u svetu, ali da dosta zavisi od toga kako će sve krenuti iz Severne Amerike i Evrope. Međutim, u svemu tome izdvaja se stav Svetske zdravstvene organizacije.

“Iz SZO su saopštili da su protiv takvog vida ograničavanja bilo kakvih sloboda ljudi, ali za sada nisu dali neko alternativno rešenje, pa ćemo videti u kom će pravcu sve teći.”

Proizvođač vakcine neće biti prepreka

Ipak, već sada su neke bitne stvari jasne.

“Jasno znamo da, kada vakcine počnu da funkcionišu masovno na globalnom nivou, to će sigurno biti jedan od prvih i glavnih uslova za bilo kakvo putovanje. Mada, najverovatnije neće biti ograničenja koja se pominju – da će u pojedine zemlje moći da se ide samo sa određenom vakcinom, npr. da u Evropsku uniju neće moći sa ruskom i slično. Čeka se odobrenje u Evropi za upotrebu ruske i kineske vakcine, ali mi već imamo situaciju da su pojedine evropske zemlje, poput Španije i Mađarske već poručile daleko veće količine vakcina iz Rusije i Kine nego iz Evrope i Amerike. Verujem da će i sva Evropa to prepoznati jer, ako se pokaže da su te vakcine iole validne, nema razloga da tako nešto odbiju.”

Takođe, struka jasno govori koliko je vakcina važna u borbi protiv pandemije, ali Seničić ističe da se s razlogom sve više govori da ona ne može biti jedini uslov za putovanja.

“To jednostavno ne može biti. Prvo, nigde nije obavezna vakcinacija, a drugo, pojedine grupe ljudi ne smeju da prime vakcinu. Zato se očekuje alternativa – PCR ili serološki test, ili nešto treće”, kaže Seničić i dodaje da će se to verovatno znati relativno skoro.

Do proleća jasna pravila za letovanje

Očekuje se da će do početka proleća Evropska unija napraviti nekakav protokol za letnju sezonu. Takođe, da bi do leta kad krene sezona, sve bilo mnogo lakše, YUTA pregovara sa nadležnim institucijama kako bi se na vreme definisali eventualni uslovi za put u neku zemlju. Grčka je jedna od najželjenijih destinacija putnika iz Srbije, pa smo i sa njima u pregovorima.

“Njihov ministar turizma je nedavno govorio o novim pravilima za odlazak u Grčku i tim kovid pasošima uz koje će put svakako biti lakši i bezbedniji, ali kazao je i da to neće biti jedina opcija. Zato planiramo da napravimo sporazume sa zemljama koje su nam važne, da bi se unapred znalo kako tamo da se putuje. Ključ svega je da granice ne budu zatvorene, već da se putuje, kao i da se blagovremeno, do marta, aprila, zna pod kojim uslovima”, kaže Seničić.

Pročitajte još:

On otkriva da se, pre svega, pregovara sa Grčkom, ali i sa Turskom, gde se za sada može bez PCR-a, sa Egiptom, gde je sada potreban PCR, kao i sa Bugarskom i Crnom Gorom, gde sada nije potreban PCR, ali to se menjalo tokom prošle sezone, pa je sada cilj da se pravila utvrde. Uz to, plan je da se protokoli dogovore i sa Španijom i Italijom.

Na skijanje u Crnu Goru, Bugarsku i Bosnu

A gde sada možemo da putujemo, recimo, na skijanje?

“Ponešto se polako vraća na staro. Crna Gora je prošle godine bila sasvim zatvorena, a evo sada je ukinula obavezan PCR test na ulasku u zemlju. Mi sada dole možemo bez ikakvih ograničenja, s tim što je po povratku u Srbiju potreban negativan test ili karantin, kao i iz bilo koje druge zemlje. Slično je i sa Bugarskom i Bosnom i Hercegovinom ako biste, recimo, na Jahorinu na skijanje, s tim što je tamo pred povratak moguće uraditi PCR test znatno jeftinije nego u Srbiji”, ističe Seničić i navodi da je ostatak Evrope i dalje uglavnom turistički zatvoren ili su obavezni strogi karantini kad u te zemlje uđemo iz Srbije.

Sve u svemu, kako kaže Aleksandar Seničić, najveće interesovanje domaćih turista sada je za destinacije u Srbiji – Zlatibor, Kopaonik, Staru planinu i Divčibare, gde je i te kako moguće lepo se provesti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment