Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zaposleni u beogradskim gimnazijama i članovi Foruma beogradskih gimnazija, održali su danas štrajk upozorenja ispred Šeste beogradske gimnazije, a glavni zahtevi protesta bili su momentalno razrešenje direktora Šeste beogradske gimnazije Radisava Milića i hitno obustavljanje disciplinskih postupaka koji su pokrenuti protiv profesora Uroša Tepavca.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija izjavio je FoNetu da je Forum tokom prethodne dve godine, zajedno sa Sindikatom Šeste beogradske gimnazije, ukazivao na nezakonito postupanje Milića.

On je naveo da je u novembru 2023. godine gradska prosvetna inspekcija dala je preporuku za njegovo razrešenje, ali da ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uporno izbegava da postupi u skladu sa zakonom i razreši direktora.

„Mi ovde ne dajemo samo podršku kolegi Tepavcu protiv koga su potpuno nezakonito pokrenuta dva disciplinska postupka, već pružamo podršku principu da zakon mora da važi za sve. Dakle, kako zakon važi za nastavnike pred inspekcijom, tak mora da važi i za direktore“, rekao je Markov.

PROČITAJTE JOŠ:

Pema njegovim rečima želja okupljenih je da zaštite sve buduće „Uroše i Joce“ koji će se naći u sličnoj situaciji „da se jedna osoba stavlja iznad zakona, kao što je slučaj sa Milićem“.

Upitan šta očekuje od disciplinskog postupka koji je danas pokrenut protv Tepavca, Markov je odgovorio da očekuje da će Tepavac biti kažnjen, ali da je „najveća katastrofa u činjenici šo se on uopšte našao u poziciji da se krajem marta pokreće disciplinski postupak i ako je u novembru stiglo to rešenje kojim se predlaže Milićevo razrešenje“.

„Ako je on u poziciji iz osvete da pokreće disciplinski postupak koji neodoljivo podseća na onaj koji vođen protiv kolege Jovana Kneževića, pa samim tim mislim da će isto biti i okončan“, rekao je Markov.

On je naveo da je najveći problem što je disciplinski postupak pokrenut protiv Tepavca pokrenut na osnovu pritužbe funkcionera škole, a ne na osnovu pritužbi roditelja.

Kako su ranije naveli iz Foruma beogradskih gimnazija disciplinski postupak protiv Tepavca je pokrenut na osnovu optužbe zamenice direktora Šeste beogradske gimnazije, jer on navodno nije omogućio učenici koja boluje od dijabetesa da ode to toaleta zbog terapije.

Tepavac je tvrdio da nije bio obavešten o bolesti učenice, a iz Foruma beogradskih gimnazija tvrde da roditelji učenice nisu podneli nikakav prigovor ,ni prijavu protiv Tepavca.

BONUS VIDEO: Profesori Šeste beogradske gimnazije najavljuju i štrajk glađu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar