Vesna Lalić

Veliki protest protiv iskopavanja litijuma biće održan u Beogradu 10. avgusta sa početkom u 19h na Terazijama, najavljuju iz Eko straže i organizacije Ne damo Jadar.

Tada ističe 40 dana koje je SEOS dao Vladi Srbije da usvoji zakon o iskopavanju litijuma i spreči gaženje sopstvene odluke o obustavi projekta Jadar.

„Protest organizuju ekološke organizacije koje se godinama bore protiv zagađenja životne sredine i koje sada stoje ujedinjene protiv ovog zla koje se nadvilo nad Srbijom i kriminalnog režima koji pokušava da otvori rudnik protiv volje naroda“, objavila je na društvenoj mreži X Eko straža.

„U državi u kojoj postoji samo privid demokratije, gde ne postoji vladavina prava i gde sami donosioci odluka svakodnevno krše Ustav, jedino mesto gde može da se brani narodna volja jeste ulica“, navode u toj organizaciji.

Eko straža je pozvala sve građane Srbije koji su protiv iskopavanja litijuma bez obzira na političko i ideološko opredeljenje.

„Ovo je protest za dobrobit svih građana. Političari i stranački aktivisti su dobrodošli, ali bez stranačkih obeležja. Mole se učesnici protesta da dođu sa transparentima, ekološkim porukama i bez zastava drugih zemalja i poruka koje deheterogenizuju masu. Vreme je da naučimo da pošaljemo poruku da narod Srbije stoji ujedinjen i svako nosi svoj deo odgovornosti. Ekološke organizacije koje organizuju proteste odriču se isticanja sopstvenih obeležja i logotipova kako ne bi došlo do tumačenja protesta kao samporomocije“, navodi Eko straža.

Pročitajte još:

Da će protest biti održan 10. avgusta potvrđeno nam je i u organizaciji Ne damo Jadar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare