Biljana Stojković Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Odbornica koalicije Moramo u Skupštini grada Beograda i članica stranke Zajedno i Ekološkog ustnanka Dr Milica Marušić Jablanović je sa Biljanom Stojković, kopredsednicom stranke Zajedno, Ministarstvu prosvete podnela inicijativu za prevenciju rodno zasnovanog nasilja kroz obrazovanje.

„Mladi treba da nauče kako da prepoznaju znake rodno zasnovanog nasilja“, izjavila je Marušić.

Stranka Zajedno podseća da je od početka godine u Srbiji ubijeno najmanje devet žena!

Poslednja žrtva stradala je u Pirotu dok je kupavala voće. Život joj je oduzeo bivši partner, koji je imao zabranu prilaska.

„Vrlo često ubistvu prethodi nešto što je moglo ukazati na opasnost. Žene su neretko prethodno bile pod budnim ljubomornim okom svog partnera, ili im je prećeno, ili su dobijale batine i trpele druge oblike nasilja. Te žene, i mnoge druge, nisu na vreme prepoznale rizik za sebe i za svoju decu“, rekla je Marušić.

Cilj inicijative je da se kroz obrazovni sistem omogući deci srednjoškolskog uzrasta sticanje znanja o načinu na koji mogu i moraju da zaštite sebe od nasilnih partnera.

PROČITAJTE JOŠ

„U prevenciji rodno zasnovanog nasilja škola treba da odigra značajnu ulogu, sprovodeći edukativne programa i pomažući mladim osobama da prepoznaju znake patološkog odnosa i početne faze razvoja rodno zasnovanog nasilja“, smatra Marušić.

Važno je da kroz obrazovni sistem pružimo deci znanja o načinu na koji mogu da prepoznaju patološke i rizične obrasce ponašanja i da zaštite sebe. Stranka Zajedno stoga poziva Ministarstvo prosvete da omogući realizaciju ovakvih preventivnih programa, u saradnji sa eminentim ustanovama koje imaju bogato iskustvo u radu sa žrtvama nasilja.

Stranka Zajedno veruje da je za naše društvo izuzetno važno da počne da se sistematski bavi pitanjem femicida koji je dobio alarmante razmere, a edukacija sa ciljem prevencije je

nužan korak u tom pravcu.

BONUS VIDEO Jelena Riznić o nasilju nad ženama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar