Rodoljub Šabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Trinaest advokata, među kojima Rodoljub Šabić, Ivan Ninić i Čedomir Kokanović, potpisalo je zajedničko saopštenje u kojem su naveli da je aktuelne "kampanja" hapšenja aktivista zbog protesta protiv rudarenja litijuma, "gruba zloupotreba represivnog aparata države protiv građana".

Oni „izražavaju duboku zabrinutost zbog talasa neosnovanog maltretiranja, uznemiravanja, hapšenja, privođenja, saslušanja, pretresanja, pritvaranja i oduzimanja imovine brojnih aktivista širom Srbije što je očigledno motivisano njihovim javnim istupanjima i učešćem na nedavnim protestima“, piše u saopštenju.

Advokati smatraju „više nego očiglednim da se radi o gruboj zloupotrebi represivnog aparata države protiv građana koji se na legitiman način koriste svojim neprikosnovenim i neotuđivim pravima na slobodu govora, okupljanja i udruživanja“.

Protest ispred Vlade Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Upozoravamo da se ovakvim postupanjem nosilaca pravosudnih funkcija dovodi u pitanje kredibilitet celokupnog pravosudnog sistema i podsećamo da su oni dužni da svojim ponašanjem i postupanjem građanima ulivaju poverenje u sopstvenu nezavisnost i samostalnost“, naveli su advokati.

Svoje kolege su pozvali da ovo saopštenje podrže slanjem mejla na adresu [email protected].

Pročitajte još:

Zajedničko saopštenje su potpisali advokati iz Beograda Rodoljub Šabić, Dejan Putniković, Luka Jovanović, Ana Matić, Ivan Ninić, Jovan Rajić, Miroslav Živković, Aleksandar S. Petrović, Bojan Čedić, Zlata Rašević, Ivan Vukoje i Čedomir Kokanović, kao i advokat iz Niša Dragana Milutinović.

Predstavnici Demokratske stranke su u utorak izneli da je u vezi s protestima protiv litijuma i zbog aktivnosti na društvenim mrežama u Srbiji privedeno ili saslušano oko 60 aktivista i drugih građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare