Foto: Nova S/Video

Grad Beograd je od septembra 2023. godine obezbedio besplatne udžbenike za sve beogradske osnovce i srednjoškolce, a zahvaljući humanitarnoj akciji nastavničkog kadra, roditelja ali i đaka Osnovne škole "Milan Đ. Milićević" u Beogradu, besplatne komplete udžbenika dobili su i đaci u okolini Leskovca.

Na incijativu nastavnice srpskog jezika Danijele Kvas i učiteljice Ivane Ćuković, tokom septembra meseca u Osnovnoj školi „Milan Đ. Milićević“, organizovana je akcija prikupljanja đačkih udžbeničkih kompleta od prošle godine koji su namenjeni đacima osnovnih škola izvan Beograda.

Veliki broj knjiga prikupljen tokom humanitarne akcije stigao je i u Leskovac.

„U neprosednom razgovoru sa kolegama, razgovarajući o aktuelnim temama u društvu, javila se ideja da, budući da su đaci u Beogradu dobili besplatne udžbenike, to omogućimo i đacima širom Srbije“, rekla je Kvas za Tanjug.

Akciju prikupljanja besplatnih udžbenika, kao kaže, podržali su i roditelji.

„Gest Grada Beograda da se roditeljima izađe u susret je jako lep gest koji treba posebno pohvaliti, ali smo smatrali da je veoma važno da se ne prave razlike“, rekla je Kvas.

Istakla je da ono što nju kao čoveka najviše pogađa u društvu zapravo razjedinjenost između roditelja, dece i nastavnika, ali da je ova akcija uspela da ih ujedini.

„Čini mi se da smo se vrlo lako i brzo dogovorili da organizujemo ovakvu akciju, da prikupimo udžbenike, a budući da je naša škola velika i da ima veliki broj đaka, broj prikupljenih udžbenika bio je veliki“, rekla je Kvas i posebno istakla da su neki roditelji donirali po 9 kompleta udžbenika od prethodnih godina.

Budući da je u poslednje vreme sve manje lepih i pohvalnih vesti, Kvas kaže da misli da je važno da se o ovakvim akcijama više i češće govori.
„Nadam se da će sledeće godine sva deca u Srbiji imati mogućnost da dobiju besplatne udžbenike kako bismo zajedno prevazišli sve podele u društvu“, istakla je Kvas.

Poručila je da je neophodno da se roditelji, deca i nastavnici, ponovo ujedine kao što se to desilo u osnovnoj školi u kojoj je ona nastavnik.
„Čini mi se da nismo mogli naći bolji primer da deci pokažemo kako mi možemo misliti o nekom drugom i pomoći onome kome je ta pomoć preko potrebna“, zaključila je Kvas.

Učiteljica Ivana Ćuković rekla je da su knjige prikupljenje u toku humanitarne akcije, uz pomoć prijatelja, stigle do Leskovca.

„Udžbenici su distribuirani u škole koje se nalaze u selima u okolini Leskovca jer tamo žive roditelji koji imaju po desetoro dece, te može da se dogodi da imaju i deset đaka u porodici, tako da možete da zamislite koji je to teret na budžet jedne porodice“, rekla je Ćuković.

PROČITAJTE JOŠ

Dodala je da su svesni da je akciju bilo neophodno organizovati ranije kako bi deca na vreme mogla dobiti obezbeđene udžbenike što će imati u vidu za narednu godinu.

„Roditelji su imali inicijativu da pošalju i pribor i radne sveske za đake osnovnih škola u drugim gradovima, što bi bila sjajna akcija koja ne služi kao reklama, naprotiv, već koja treba da koristi našim đacima i kolegama na jugu Srbije“, rekla je Ćuković.

Direktorka Osnovne škole „Milan Đ. Milićević“ Violeta Veljković rekla je da je škola uvek bila prepoznatljiva po tome što je organizovala mnogobrojne humanitarne akcije za pomoć deci kojoj je ta pomoć potrebna.

Dodala je da se osnovna škola veoma brzo odazvala inicijativi nastavnice Kvas i učiteljice Ćuković i počela sa prikupljanjem udžbeničkih kompleta učenika te osnovne škole od prethodne godine koji bi bili donirani nekoj školi u unutrašnjosti.

„Na zadovoljstvo svih, naše nastavničko veće i svi zaposleni su jednoglasno prihvatili tu akciju i maksimalno se angažovali oko informisanja učenika i roditelja, a roditelji rado prihvatili poziv za prikupljanje“, rekla je Veljković.

Dodala je da je u planu slična akcija i naredne godine, ali da će sa njom početi već krajem tekuće školske godine kako bi đaci u drugim osnovnim školama već 1. septembra imali spremne udžbeničke komplete.

„Nadam se da ćemo ovu akciju uspeti da proširimo i na druge škole kako bi sva deca imala mogućnost da dobiju besplatne udžbenike“, zaključila je Veljković.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar