Pravni fakultet Foto: Ministarstvo prosvete

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je platformu za poboljšanje položaja nastavnika i privlačenje budućih studenata da se bave tom profesijom. Dokument je sastavilo osam dekana fakulteta sa nastavničkim smerovima.

Predloženi su konkretni koraci – stipendije i stanovi bi vratili nastavnike u učionice, kažu profesori. Platformu pre svega treba vezati za Strategiju obrazovanja do 2030. godine, prenosi RTS.

Prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu kaže da je potrebno da se formira radna grupa od predstavnika Ministarstva prosvete i Univerziteta u Beogradu.

„Mislim da će se i drugi univerziteti tome priključiti, kao i da vidimo koji su to koraci da đaci upisuju nastavničke fakultete. Ukoliko se ovako nastavi, za nekoliko godina nećemo imati kadra u osnovnim i srednjim školama“, poručuje Filipović.

Pročitajte još:

Profesori kažu i da bi trebalo da postoji razlika u platama nastavnika.

„Oni koji su pred penzijom, koji su se isticali tako što su se dodatno angažovali na takmičenjima i čiji su đaci imali zapažene rezultate, treba da imaju dosta veću platu od početnika“, kaže prof. Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Podsećaju da se za nastavnika matematike u Beogradu, ove godine odlučilo samo šest brucoša. Predlažu da se uradi detaljna analiza osnovnih i srednjih škola, kako bi se videlo sa kakvim kadrovima se raspolaže.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Govori se i o materijalnom statusu, ali i o tome na koji način je nastavnička profesija ugrožena. Svedoci smo da su nastavnici u velikom problemu i kada je reč o učenicima i roditeljima“, navodi prof. Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Platformu su sačinili dekani Filozofskog, Filološkog, Hemijskog, Fizičkog, Matematičkog, Biološkog, Geografskog i Fakulteta za fizičku hemiju.

Dekan Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Zoran Ranković kaže da i taj fakultet školuje prosvetni kadar, veroučitelje, kojih u Srbiji ima oko 1.000, kao i da za njih treba rešiti pitanje ugovora o radu.

BONUS VIDEO: Studenti Medicinskog fakulteta žele da ostanu u Srbiji