Aleksandar Vučić predsednik Srbije tokom obraćanja naciji Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je ranije pokušao da podigne rudnu rentu u Srbiji, ali je dodao da u tome nije uspeo zbog "žestokog otpora".

„Želim da kažem da sam ja pokušao da dignem rudnu rentu i nisam uspeo, iako mislim da sam kao predsednik Vlade imao najveći mogući legitimitet, jer sam naišao na žestok otpor ruske strane“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao kako je siguran da bi otpor sada bio sa „više strana“.

„U ovom trenutku sam siguran da bi bio otpor i ruske, ali i kineske, australijske, španske i američke strane, kao i svih onih koji vrše istraživanja u našoj zemlji. Toliko žestok da mi ne bi mogli da izguramo“, rekao je Vučić.

Podsetimo, iako je resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović prošle godine tvrdila da je visina rudne rente u Srbiji među višim u svetu, brojni stručnjaci smatraju da je rudna renta među najnižim i da se naše rude „daju u bescenje“, kako je juče gostujući u „Utisku nedelje“ rekao akademik Slobodan Vukosavić.

„Nije problem što prodajemo mineralne resurse, što je malo sramota, jer to rade siromašne i zemlje sa nesposobnim rukovodstvom, nego je sramota što to dajemo u bescenje“, rekao je juče Vukosavić.

Inače, kada govorimo o rudnoj renti za metalične mineralne sirovine u primeni je obračun naknade prema prihodu koji obveznik ostvaruje od iskorišćenih ili prodatih mineralnih sirovina i iznosi pet odsto od prihoda, ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji.

Rudna renta za ugalj je 3 posto, a za naftu i gas je 7 odsto.

***

BONUS VIDEO – „Srbija ni u jednoj varijanti nema koristi od njega, rudna renta premala“: Stručnjak o litijumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare