Nije prošlo ni tri godine od kada je zvanično završen auto-put Miloš Veliki, deo od Beograda do Čačka, a na njemu se već nešto popravlja i radi. Naime, deo deonice koja prolazi pored Uba, u dužini od oko nekoliko kilometara sa jedne strane auto-puta, je zatvoren za saobraćaj. Sa jedne trake je uklonjen asfalt i nasut šljunak, kao da se sve radi ispočetka.

Više od milijardu evra koštala je građane Srbije izgradnja auto-puta „Miloš Veliki“. Pre tri godine kada su i zvanično otvorene poslednje deonice činilo se da je time sve i završeno, bar kada je reč o deonici od Beograda do Čačka. Kraj je ozvaničen 18. avgusta 2019. godine.

Ispostavilo se da ipak nije, i da se ponovo radi već urađen deo puta. Naime, da se nešto dešava zabeležio je član Skupštine slobodne Srbije, doktor Rade Panić. U videu koji je objavio na društvenim mrežama vidi se da je jedna strana auto-puta zatvorena, dok se saobraćaj obavlja u dve trake dela auto-puta iz drugog pravca.

Na snimku se vidi da je umesto kolovozne trake sada nasut šljunak.

U razgovoru za Novu, Rade Panić kaže da on često prolazi tom deonicom auto-puta. Objašnjava da je deo kod Uba, u dužini sedam do osam kilometara, već neko vreme zatvoren.

„Taj deo koji se popravlja već neko vreme je zatvoren za saobraćaj, a oko pola kilometra trake potpuno je skinuto“, kaže dr Panić.

Zvanično na tom delu auto-puta se ne dešava ništa.

Iz Koridora Srbije potvrdili su za Novu da je na ovom delu puta u toku rekonstrukcija, ali tačan razlog ne znaju. Kako kažu, u njihovoj nadležnosti je samo izgradnja puteva, dok za sanacije nisu zaduženi.

Ko je radio spornu deonicu

Za izgradnju deonice auto-puta Ljig-Preljina plaćeno je 308 miliona evra. Radovi su finansirani iz kredita Republike Azerbejdžan.

Deonica Ub-Lajkovac koštala je 73 miliona evra i finansirana je iz budžeta Republike Srbije. Za izgradnju deonica Obrenovac-Ub, gde je u toku rekonstrukcija, i Lajkovac-Ljig, plaćene su više od 300 miliona evra.

Ovaj deo auto-puta radila je kineska kompanija „Šandong“.

Već jednom rekonstruisan gotov deo auto-puta

Ovo nije prvi put da se ponavljaju radovi i da se rekonstruiše već gotov i završen auto-put.

To se desilo sa deonicom Ub-Lajkovac, čija je gradnja započeta 2010 godine. Za nju su bile zadužene domaće firme.

Ona je, međutim, rekonstruisana zbog lošeg kvaliteta prvobitnih radova. Prvobitna cena ove deonice, prerekonstrukcije, iznosila je 75 miliona evra, koji su praktično „bačeni u vodu“, s obzirom na to da su radovi krenuli ispočetka.

Kako se na kraju ispostavilo, na delu auto-puta koji je svečano otvoren 2014. godine, ali nikada nije korišćen, pojavila su se klizišta i pukotine. Upravo zbog toga je na pojedinim delovima morao da bude uklonjen stari put, te da se započne gradnja novog.

Kontrola je utvrdila da je do oštećena došlo usled korišćenja neadekvatnog materijala, te da su napravljeni propusti u radu i nadzoru.

Sa izvođačima koji su na tenderu dobili posao – a.d. „Planum“ i „Putevi Užice“, raskinut je ugovor, a novi je sklopljen sa kompanijom „Šandong“.

A koštaće nas još više

Izgradnja poslednje deonice na auto-putu Miloš Veliki (E-763) Požega-Duga Poljana počela je 20. marta ove godine, a ugovor za izgradnju te deonice Koridora 11, u dužini od 76 kilometara, potpisan je krajem 2021. godine u Sjenici.

Radove će izvoditi kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation“, a posao je vredan 1,5 milijardi evra. Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je pristustvovao početku radova, rekao je da će, zbog poskupljenja građevinskog materijala, radovi koštati 1,7 milijardi evra.

BONUS VIDEO Udes motocikliste na auto-putu Miloš Veliki

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare