Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Šest porodica iz Trbušana kod Čačka moraće da se isele iz svojih domova zbog izgradnje auto-puta Preljina - Požega, a meštani koji treba da odu iz svojih kuća tvrde da su pre nepuna dva meseca od nadležnih dobili obaveštenje o iseljenju. Ukoliko ne postupe po nalogu države, kažu, zapretili su im intervencijom žandarmerije, ali će oni pravdu potražiti na sudu.

Predsednik Mesne zajednice Trbušani, Milan Pavlović kaže za naš portal da više od jednog veka čitave familije žive u ovom mestu, i da su za to vreme napravili domaćinstva kojima se ponose. Međutim, zbog odluke urbanista za mesec dana sve će to nestati.

„Na ovom lokalitetu ima šest domaćinstava, dvanaest kuća, stambenih objekata, garaže, štale, tremovi i jedna farma. Mi smo veoma kasno saznali, a dali su nam nekorektan rok od dva meseca za iseljenje. U tom periodu se nije moguće skućiti, napraviti novu kuću ili naći neku za kupovinu“, kaže on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema Pavlovićevim rečima, takođe su dobili niske cene za zemlju. Država im plaća 500 evra po aru, a u ovom mestu ar zemljišta košta od 1.500 do 2000, a svi se, mahom, bave poljoprivredom. Ovaj problem će, ponavljaju, završiti na sudu.

„Četiri porodice su potpisale ugovor, s tim što u njemu postoji klauzula da možemo da se sudimo. Oni će prihvatiti odluku suda da nam doplate razliku, ali to je postupak koji će trajati i šta će na kraju biti videćemo“, istakao je Pavlović.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Meštani koji treba da se isele kažu da im najveći problem predstavlja što će njihovi plastenici biti uništeni, linije za navodnjavanje, vodu  iz Čemernice su doveli za zalivanje svojih poljoprivrednih kultura, ruke su im vezane, sve se to ruši, a oni žive od toga. Kako kažu, samo su im nadležni poslali papire o iseljenju. Mnogi od njih nemaju ni penzije, a poljoprivredna proizvodnja im je jedini izvor prihoda.

„Imam osamdeset godina, a nemam gde da odem. Niko nam nije obezbedio kuću, trem, nigde ništa. Šta da uradim sa parama. Mogu li kravu da uvedem u soliter. Ne mogu. Ovo je bruka i sramota“, priča nam kroz suze jedna starica.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Svi oni će, kako tvrde, pravdu potražiti na sudu. I koji su potpisali ugovor i koji nisu, ali žalba ne odlaže izvršenje o rušenju. Kako su nam rekli, kivni su i na čačansku lokalnu samoupravu, od koje nisu dobili podršku, ali se nadaju sudskoj odluci, koja bi trebalo, da ispravi učinjenju nepravdu.

Inače, radovi na tom delu trase auto – puta „Miloš Veliki “ su već počeli,  iskop je došao i do prvih kuća, a skoro trećinu ove saobraćajnice čine mostovi i tuneli.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar