Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Od sutra u 8 ujutru za vozače se otvara deonica auto-puta kroz Crnu Goru u dužini od 41 km, od Kolašina do Podgorice. To znači da svi koji putuju na more, ili se vraćaju, više ne moraju da koriste put kroz kanjon Morače. Dobra vest za sve one koji u narednih sedam dana budu prolazili auto-putem jeste da će putarina biti besplatna. U tekstu pročitajte gde se iz pravca Srbije uključujete na novi put i na šta treba da obratite posebnu pažnju.

Vozači koji dolaze iz Srbije, bez obzira na kom graničnom prelazu ulaze u Crnu Goru, na auto-put dolaze magistralnim putem koji vodi kroz Kolašin.

Ubrzo nakon što prođu Kolašin (oko 1 km), naići će na saobraćajni znak koji označava pristupni put koji vodi ka uključenju na auto-put i koji treba da prate. Ako promaše ovo isključenje, jedina opcija je da negde okrenu i vrate, jer drugih uključenja na auto-put u blizini nema.

Foto: Printscreen/YouTube/
Ministarstvo kapitalnih investicija

Od Kolašina ima 11 km do samog uključenja na auto-put koje je kod Mateševa.

Tu je naplatna rampa, a posebna pogodnost u narednih sedam dana je što će vozači biti oslobođeni plaćanja putarine. Posle toga, cena za putnička vozila biće 3,5 evra za čitavu deonicu, a za motocikle 1,5 evra.

Kada se uključe na novi auto-put, prvi izlaz na koji će naići je Veruša, a zatim Pelev brijeg. Ovi izlazi rade, ali svakako ne vode do mora, pa svi koji idu na obalu, svakako nastavljaju pravo do izlaza Smokovac, koji je i krajnja tačka do sada završene deonice.

Foto: Printscreen/YouTube/
Ministarstvo kapitalnih investicija

Tu je naplatna rampa posle koje je potrebno samo par stotina metara da stignete do kružnog toka i magistralnog puta na samom ulasku u Podgoricu, zaobilazeći potpuno kanjon Morače. Odatle vozači nastavljaju ustaljenom trasom ka svom odredištu.

Za 41 km koliko ima od Mateševa do Smokovca spuštate se sa oko 1.000 na 60 metara nadmorske visine.

Podsetimo da je brzina na auto-putu u Crnoj Gori ograničena na 100 km, a na pojedinim kraćim delovima čak i na 60 km/h.

Bez obzira na to, deonica se prolazi za oko 25 minuta, umesto dosadašnjih sat i po vremena koliko je potrebno proći kanjon Morače.

Pažnju treba obratiti pri prelasku preko mosta Moračica gde su jači udari vetra. Takođe, na ovom auto-putu izgrađeno je 20 mostova ukupne dužine oko 6,09 kilometara, 16 dvocevnih tunela ukupne dužine 17,74 kilometra, a otvorena trasa je projektovana na dužini od oko 17,17 kilometara.

Foto: Printscreen Tanjug/video

U svakom slučaju, biće ovo jedan od zanimljivijih auto-puteva za vožnju. Za detaljnu mapu kliknite na uvodu fotografiju.

****

Bonus video: Pogledajte kadrove novog auto-puta u Crnoj Gori zabeležene iz vazduha

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare