Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posna nikoljdanska trpeza ne može da prođe bez ribe, a ona je i najviše poskupela u odnosu na prošlu godinu. Kilogram svežeg šarana u kragujevačkim ribarnicama prošle godine je bio oko 400 dinara, a ove je čak 700. Ipak i pored visokih cena, potražnja za ribom je velika.

Uoči najveće srpske slave, ribarnice su dobro snabdevene svežom i smrznutom ribom, pa je pred građanima veliki izbor. Ovogodišnje cene kreću se u rasponu od 400 dinara, koliko košta smrznuta skuša, pa sve do 1.100 koliko su orada i brancin.

Ipak, naš portal u ribarnicama saznaje da je šaran i dalje neprikosnoveni kralj posne trpeze, pa se ova riba i najviše traži, bez obzira što mu je cena skoro dvostruko veća nega prošle godine.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Narod se žali i gunđa, ali ipak kupuje“, kaže nam radnica u jednoj kragujevačkoj ribarnici i dodaje da osim šarana ,,dobro idu‘‘ pastrmka i oslić.

Cena sveže pastrmke je 650 dinara, dok je prošle godine bila 100 dinara jeftinija. Smrznuti oslić, je kako saznajemo, neznatno poskupeo, pa je ove godine 450 dinara po kilogramu.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za razliku od cena u ribarnicama, u marketima je oslić prilično skuplji, pa se kilogram kreće od 530 do 700 dinara, a takođe i za skušu treba izdvojiti više novca. U jednom lancu marketa skuša je 600 dinara, dok je u ribarnicama ova riba sa cenom od 400 dinara, ujedno i najjeftinija.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za one koji ne žele da sami čiste i prže ribu, ili jednostavno imaju dublji džep, ribarnice u ponudi imaju sve usluge, a to znatno uvećava cenu po kilogramu.

Tako je kilogram ,,gotove‘‘ skuše 900 dinara, oslića 1.000, šarana 2.000, a najskuplja stavka je svakako dimljenje ribe, pa za dimljenog  šarana koji važi za specijalitet posne trpeze po kilogramu treba izdvojiti čak 3.000 dinara.

Iako su cene ,,jače‘‘ u odnosu na prošlu godinu, potražnja je nesmanjena. Vlasnik jedne od većih kragujevačkih ribarnica, Aleksandar Radojičić, za Nova.rs kaže da građani u proseku naručuju po 20 kilograma ribe, uglavnom šarana, dok se skuplje vrste kupuju po nekoliko kilograma i to, kako navodi, kao ,,dodatak šaranu‘‘.

Prema njegovim rečima, na poskupljenje sveže rečne ribe, uticala je sušna godina i opadanje vodostaja, pa je kako kaže bila i manja proizvodnja u domaćim ribnjacima.

Posna slavska trpeza ne može da prođe ni bez prebranca i raznih predjela koja se spravljaju od šampinjona. Na kragujevačkim pijacama kilogram pasulja je 350 dinara, dok u marketima može da se pronađe i za 250.

Da pred svetog Nikolu nisu sve cene podivljale dokaz su i orasi, koji su, primera radi letos bili 1.000 dinara, a sada im je cena na kragujevačkoj pijaci od 600 do 800, koliko koštaju oni najkvalitetniji.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na kraju slavskog ručka, svakako slede poslastice, a današnje domaćice sve češće pribegavaju poručivanju sitnih kolača, koji su ove godine skuplji za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu.

Kilogram posnih kolača iz privatnih radionica, u Kragujevcu se kreće od 1.500 do 2.200 dinara, dok oni ,,industrijski‘‘ u marketima mogu da se pronađu po ceni od 500 do 1.000 dinara.

BONUS VIDEO: Riba drastično poskupela, na šarana najviše uticala inflacija, ali je i dalje najtraženiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/nova.rs.officialpage/“ target=“_blank“ rel=“noopener“>Facebook

https://twitter.com/novarsonline„>Twitter

https://www.instagram.com/nova.rs_portal/„>Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar