Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na portalu Nova.rs mogli ste uživo da pratite blog posvećen izboru novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Sabor SPC izabrao je vladiku Porfirija za novog poglavara SPC.

Šta znamo pre izbora patrijarha:

Redovni Sabor SPC ove godine održava se nekoliko meseci ranije radi izbora novog patrijarha, a nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posledica bolesti izazvane koronavirusom u novembru 2020. godine;

Od tada do ovog izbora, sa trona je SPC upravljao episkop dabrobosanski Hrizostom, mjestobjustitelj, koji će i služiti današnju liturgiju;

Ovaj izbor poglavara SPC prate izvesni presedani i kontroverze, među kojima su najvažniji oni vezani za lokaciju održavanja izbora (po prvi put van prostorija Patrijaršije) i mesto na kom će vladike biti smeštene pre izbora (deo je smešten u hotelu, a deo u kelijama Patrijaršije);

Izboru neće prisustvovati vladika šabački Lavrentije, koji je juče hospitalizovan zbog nepreciziranih zdravstvenih problema. Svoja dva glasa, Lavrentije je ustupio Irineju Buloviću i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. Osim njega, juče je hospitalizovan i vladika Maksim, i to zbog sumnje na koronavirus.

17:07 – Dostojan! Prvi snimak Porfirija nakon što je proglašen za patrijarha:

16:44 – Zašto je Porfirije duhovni sin Irineja Bulovića i favorit predsednika Aleksandra Vučića?

16:35 – Izbor novog patrijarha prate i mediji u Hrvatskoj, jer je Porfirije bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

16:27 – Sajt SPC zvanično objavio izbor Porfirija za patrijrha

Patrijarh Porfirije Foto: SPC

16:09 – FOTO: Patrijarh Porfirije posle izbora:

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

15:48 – Oglasila su se zvona SPC da proslave objavljivanje imena novog patrijarha

15:46 – Vladika Porfirije novi patrijarh SPC

15:20 Prema poslednjim informacijama, kako javlja reporter nova.rs, monah Matej, koji će izvući ime novog patrijarha, ušao je upravo u Hram Svetog Save, gde bi uskoro trebalo da bude izabran patrijarh.

15:15 Određena nova pauza

Pred novi krug glasanja, određena je još jedna pauza. Za sada nije poznato koji su rezultati dosadašnjeg toka glasanja.

15: 00 Ko će biti među trojicom?

U ovom trenutku traje glasanje nakon kog će biti poznato ko su tri kandidata za novog patrijarha. Kada budu određena trojica kandidata, njihova imena se stavljaju u koverte, a monah Matej izvlači jednu od njih. Onaj čije ime se nađe u koverti koju izvuče monah – biće novi patrijarh.

14:15 Počelo glasanje za novog patrijarha, saznaje Nova.rs od izvora upućenih u tok Sabora SPC. 

14:00 Figaro: Politički izbor patrijarha SPC, Vučić lično vodio kampanju

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas bira novog patrijarha, a izbor se održava u kontekstu dubokih unutrašnjih pritisaka sa vrha države, ocenio je pariski list Figaro.

„S obzirom na uticaj Crkve, za (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića je presudno da 46. patrijarh bude poslušan. Fleksibilnost (novog patrijarha) je od suštinske važnosti pristupu (rešavanja) pitanja Kosova“, naveo je danas list, a prenosi Beta.

13: 30 Pauza

Nakon nešto više od sat vremena Sabora, određena je pauza. Očekuje se nastavak nakon ručka.

13:10 Bilo je vladika koji su kasnili

Iako se očekivalo da se sve vladike jutros pojaviti u isto vreme na liturgiji (9 sati ujutru) u Hramu Svetog Save, deo episkopa ipak nije došao na vreme, pa je stoga delovalo kao i da tu postoje razlike u odnosu na današnji Izborni sabor.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

12:55 Dejan Nakić „zavodi red“ ispred Hrama

Sekretar pokojnog patrijarha Irineja, Dejan Nakić, zadužen je danas za „zavođenje reda“ ispred Hrama Svetog Save za vreme trajanja Izbornog sabora.

Ispred najvećeg hrama na Balkanu danas je viđena jedna interesantna scena kad je đakon episkopa pakračko-slavonskog Jovana Đulibrka pokušao da dostavi svom arhijereju dokumentaciju neophodnu za rad na Saboru. Njemu je obezbeđenje dozvolilo ulazak, ali je u tom trenutku iz kripte Hrama izašao Nakić koji je upitao zašto se sveštenik uputio ka tom mestu. Nakon što su mu saopštili razloge, Nakić je poručio da niko ne može unutra:

„Niko osim Šovljanskog(jerej Dragan Šovljanski) ne može unutra“, poručio je on.

Nakić je, inače, nedavno bio u žiži javnosti nakon što je otkriveno da je potpisao ugovor o nabavci novih vrata na hramu u vrednosti od čak 1,7 miliona evra.

12:25 Ovo je čovek koji će „izabrati“ patrijarha

Monah Matej iz manastira Sisojevac čovek je koji će izvući kovertu sa imenom novog patrijarha SPC. Iako se odluka o tome ne očekuje pre 15 sati, on je već u Hramu.

Monah Matej. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

12:05 Zvona označila početak Sabora

U sledeća tri sata trebalo bi (po planu) da se okonča diskusija, prvi krug izbora i konačno izvlačenje imena patrijarha.

11:50 Patrijarha možda ne dobijemo danas

Na današnjem Izbornom saboru trebalo bi da bude izabran 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, međutim, ukoliko se povede pitanje oko procedura samog odabira poglavara i otvori diskusija o načinu kako je Sabor organizovan, onda postoji mogućnost da se skup episkopa nastavi i tokom sutrašnjeg dana, saznaje Nova.rs.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

11:10 Grigorijeva „šala“

Prolazeći pored brojnih okupljenih reportera, vladika Grigorije se kratko našalio: Dok je išao u pratnji sa momkom iz obezbeđenja rekao je reporterima – „Ljudi, nemojte slikati ovog čoveka sa mnom, izgubiće posao“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

11:00 Završena liturgija

Upravo je završena liturgija u Hramu Svetog Save, nakon čega su vladike otišle na doručak u Parohijski dom. Određena je pauza od jednog sata, nakon čega će Pauza 1 sat
10: 40 Prvi snimci okupljanja vladika

Sveti arhijerejski Sabor na kojem će biti izabran 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve počinje danas u 12.00 časova, a u Hramu Svetog Save u toku je Liturgija sa prizivom Svetog duha, koja je uobičajena za početak svakog Sabora.

10:10 Ko je u keliji, ko u hotelskoj sobi

Episkopi Srpske pravoslavne crkve raspoređeni su na različitim lokacijama u prestonici, te tako jedni vreme provode u kelijama Patrijaršije, dok drugi uživaju u luks hotelu na Vračaru. Iako su najpre nameravali da konače u „Hiltonu“, nakon pisanja Nova.rs, pojedine vladike promenile su hotel. Drugi korups vladika izabrao je tradicionalniji konak – kelije Patrijaršije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

9:50 Obezbeđenje ispred Hrama

Kako javlja reporter Nova.rs, ispred Hrama Svetog Save i parohijskog doma prisutno je obezbeđenje

9:30 Lavrentije i Maksim – bolest komplikuje glasanje

Vladika Lavrentije neće učestvovati na današnjem Izbornom saboru, iako je najavljivano da će će predsedavati sednici na kojoj će se odlučivati o imenu novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Zvanično se navodi da su u pitanju zdravstveni problemi, ali nije objašnjeno šta je konkretno onemogućilo episkopa šabačkog da vodi jedan od najzačajnijih sastanaka u SPC.

Episkop šabački Lavrentije Foto: Printscreen/YouTube/Srbija u kadru

I vladika Maksim takođe je sprečen da učestvuje na Saboru, zbog sumnje na koronavirus. Njihov izostanak značajno komplikuje glasanje, s obzirom da su preneli ingerencije na trojicu drugih vladika da umesto njih glasaju – u Lavrentijevo ime čak dvaput.

Lavrentijeva bolest zato posebno komplikuje izbor patrijarha. 

9:00 Ko su „favoriti“

Nemoguće je sa sigurnošću prognozirati ko će biti novi patrijarh SPC: taj izbor, na kraju, pravi sveti duh (odnosno slučajan izbor koverte). Ipak, prema nezvaničnim saznanjima iz SPC, četvorica kandidata biće u užem izboru za tri mesta u kovertama iz kojih će biti izvučeno ime patrijarha.

U pitanju su vladike Irinej, Porfirije, Joanikije i Hrizostom. Nova.rs se detaljno bavila njihovim profilima.

8:40 Stigli Irinej, Grigorije, Hrizostom…

Reporteri Nova.rs uslikali su ispred Hrama Svetog Save prve vladike koji su pristigli na Sabor. Interesantno jeda su vladike ove godine odustale od bogatog voznog parka, i pred Hram se dovezle – autobusom „Laste“.

8:25 Satnica – kad ćemo dobiti patrijarha

Iako se Sabor na kom se bira patrijarh održati danas, postoji i mogućnost da njegovo ime ne dobijemo danas. Naime, nakon liturgije koja počinje u 9 sati, u 12 sati počinje izbor trojice kandidata, koji moraju da dobiju 50 odsto plus jedan glas vladika okupljenih na Saboru. Oko 15 sati bi trebalo da bude završen ovaj deo izbora, ali ako se oduži – „zasedanje“ možda bude nastavljeno sutra.

8:00 Kako izgleda izbor

Sam izbor patrijarha nekoliko puta je menjan kroz istoriju. U savremenoj istoriji SPC, izbor patrijarha se vrši apostolskim žrebom, što znači izvlačenjem jedne od tri koverte sa imenom patrijarha, i to iz svetog jevanđelja. Pre toga, na početku rada Sabora, utvrdi se lista imena vladika koji imaju pravo da budu izabrani, pri čemu je uslov da upravljaju eparhijom barem pet godina. Prema pravilima po kojima je biran pokojni patrijarah Irinej, glasa se tajno dok se ne izaberu tri kandidata sa pedeset posto plus jedan glas. Nakon toga usledi pomenuti žreb.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare