Vladika kruševački David, vladika timočki Ilarion Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Deo vladika Srpske pravoslavne crkve usprotivio se ideji da se Sabor, na kojem će se birati partijarh, održi u kripti Hrama Svetog Save i da episkopi budu smešteni u hotelu Hilton za vreme boravka u Beogradu, saznaje Nova.rs.

Prema rečima izvora našeg portala, visokopoziconiranog u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, grupa episkopa uputila je i pre sednice Sinoda dopis da se čitav proces izbora poglavara SPC održi u Patrijaršiji, kao što je to uvek bio i slučaj.

“U pitanju su vladike koje su se i ranije isticale stavovima koji su nasuprot onima koji trenutno vode Crkvu. Taj dopis se odnosi i na boravak episkopa u hotelu, jer oni smatraju da sve treba da se organizuje u Patrijaršiji i da nema razloga da se to pomera negde drugde”, navodi naš sagovornik.

Prema rečima izvora Nova.rs, među pojedinim episkopima se pojavila ozbiljna zabrinutost zbog činjenice da se vlast sve više meša u izbor patrijarha i da su pritsici u prethodnih nekoliko dana dostigli maksimum.

“Odluka o izmeštanju sednice Sabora i smeštanje episkopa u hotel Hilton jeste čin koji govori u prilog tome da se sve radi kako bi se kontrolisali oni za koje je vlast sigurna da će glasati po njihovoj volji i da bi se znalo sa kim razgovaraju. Sve se radi pod plaštom zaštite od koronavirusa, iako su razlozi potpuno druge prirode. Vlast želi svog patrijarha”, napominje naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare