Episkop šabački Lavrentije Foto: Printscreen/YouTube/Srbija u kadru

Vladika Lavrentije neće učestvovati na sutrašnjem Izbornom saboru, iako je najavljivano da će će predsedavati sednici na kojoj će se odlučivati o imenu novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Zvanično se navodi da su u pitanju zdravstveni problemi, ali nije objašnjeno šta je konkretno onemogućilo episkopa šabačkog da vodi jedan od najzačajnijih sastanaka u SPC.

Informativna služba SPC saopštila je danas da episkop šabački Lavrentije neće predsedavati Izbornim saborom, te da je već odlučeno ko će ga sutra menjati.

Pročitajte još...

“S obzirom na tu okolnost, sutrašnjem zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora će predsedavati njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije”, poručili su iz Srpske pravoslavne crkve.

Iz eparhije šabačke za Nova.rs rečeno je da je Vladika svoje pravo glasa dao episkopu bačkom Irineju (jedan glas) i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju (takođe jedan glas).

Vladika Lavrentije, pored toga što je trebao da predsedava sutrašnjim Saborom, ima značajnu ulogu i zbog činjenice da nosi dva glasa na pomenutom događaju. Naime, on bi sutra imao pravo  glasa ispred eparhije na čijem je čelu (Eparhija šabačka), ali i kao administator Eparhije valjevske, kojom upravlja nakon smrti vladike Milutina.

Takođe, pomenuti velikodostojnik spada u red vladika za koje niko nije sa sigurnošću mogao da kaže na koji će način glasati, te se tako njegov izostanak u crkvenim krugovima, prema saznanjima Nova.rs, tumači sa određenom dozom sumnje.

Foto: SPC

“Iznenadilo nas je kako se to desilo baš dan uoči Sabora i kako je tako ekspresno pronađena njegova zamena”, kratko su poručili za Nova.rs izbori iz sedišta Srpske pravoslavne crkve. Deo medija je ranije objavio da je Lavrentije hospitalizova zbog reakcije na vakcinu protiv koronavirusa, da bi sat vremena kasnije identičnu vest objavila Srpska pravoslavna crkva na svom sajtu, ali bez detaljnog objašnjenja šta je uzrok zdravstvenih problema episkopa šabačkog.

Imajući u vidu da je Lavrentije revakcinisan 9. februara, mogućnost da je hospitalizovan zbog reakcije na vakcinu je veoma mala, te se stoga pretpostavlja da će javnost detalje o razlogu njegovog izostanka saznati tek po završetku Izbornog sabora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare