Foto: Arhiva, E-Stock/Petar Jovanovic, Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Srpska pravoslavna crkva danas bira novog patrijarha. Predstavljamo vam biografije četvorice vladika koji, prema našim izvorima, imaju najviše šansi da pobede.

  • Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije – izbor verujućeg naroda

Nakon smrti mitropolita crnogorosko-primorskog Amfilohija, episkop budimljansko nikšićki Joanikije je figurirao kao najozbiljniji kandidat za njegovog naslednika. Međutim, smrt patrijarha Irineja isturila je Joanikija kao mogući izbor za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve i čoveka koji bi mogao da donese toliko neophodno jedinstvo ovoj instituciji. Pročitajte celu biografiju episkopa Joanikija.

  • Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije – kandidat po ukusu režima

Mitropolit zagrebačko-ljubaljanski Porfirije Perić važi za veoma ozbiljnog kandidata za izbor novog patrijarha, kako zbog svoje pozicije unutar Srpske pravoslavne crkve, tako i zbog njegove neskrivene bliskosti sa aktuelnom vlašću i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pročitajte celu biografiju mitropolita Porfirija.

  • Vladika bački Irinej Bulović – vođa iz senke želi na tron

Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski Irinej Bulović, drugi put će učestvovati u trci za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Prethodni put je izgubio u od svog imenjaka iz Niša, a sada se veruje da ima veće šanse, najviše zbog činjenice da je u prethodnim godinama u potpunosti preuzeo upravljanje SPC. Pročitajte celu biografiju episkopa Irineja.

  • Mitropolit dabrobosanski Hrizostom – razum i mera srednjeg puta

Nakon smrti patrijarha Irineja, mesto prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve do izbora novog poglavara je obavljao mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Njegov privremeni dolazak na čelo Crkve i stavovi koje je u prethodnom periodu iznosio, doveli su do toga da ga deo javnosti danas percipira kao jednog od najozbiljnijih kandidata za upražnjeni patrijaršijski tron. Pročitajte celu biografiju mitropolita Hrizostoma.

Ko će biti novi patrijarh? Pogledajte kako su u anketi glasali posetioci portala Nova.rs.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare