Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na današnjem Izbornom saboru trebalo bi da bude izabran 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, međutim, ukoliko se povede pitanje oko procedura samog odabira poglavara i otvori diskusija o načinu kako je Sabor organizovan, onda postoji mogućnost da se skup episkopa nastavi i tokom sutrašnjeg dana, saznaje Nova.rs.

Prema rečima izvora našeg portala iz vrha SPC, na Saboru će se gotovo izvesno povesti pitanje legalnosti odluka koje je u prethodnom periodu donosio Sinod, te da postoji problem zbog toga što su se sinodalci u određenim momentima stavili iznad Sabora.

„Vladike će danas gotovo sigurno razgovarati o toj temi. Najveći problem je to što je postojeći sastav Sinoda faktički nelegalan, jer je utvrđen 2019. godine, a tokom 2020. uopšte nije bilo redovnih Sabora na kojem bi se odredili novi članovi Sinoda“, navodi naš sagovornik.

Na naše podsećanje da Sabor nije održan zbog epidemije koronavirusa, naš sagovornik je odgovorio da bi to mogao da bude razlog neodržavanja sednica da neke druge stvari u praksi nisu izgledale drugačije.

„Uporedite brojke zaraženih koronavirusom sad i u maju mesecu kad je trebalo da se organizuje redovni Sabor. Tad su u Srbiji i bili popuštene protivepidemiološke mere, a sada su daleko veće brojke. Tad je bio problem organizovati Sabor, a sad nije? Nije razlog epidemija, već potreba naše braće da kontrolišu događaje u Crkvi. Takav, nelegalni Sinod, je doneo odluku da se Izborni sabor održi u kripti Hrama Svetog Save. A podsećanja radi, oni su, izuzev mitropolita Hrizostoma, upravo ti koji su proterali profesore sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, među kojima su i neki episkopi“, napominje naš izvor.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na pitanje šta očekivati na kraju od procesa na kojem se bira patrijarh, sagovornik našeg portala kaže da je najrealnije da se prvo utvrde jasno ko i kako sprovodi pravila za izbor poglavara, a da se tek nakon toga pristupi glasanju:

„Satnicu su organizatori tako postavili da su čitav izbor poglavara sveli na tri sata – od 12 sati do 15. To nije realno i izvodljivo, imajući u vidu sve nedostatake. Najpre treba utvrditi pravila, a onda pristupiti glasanju. Stoga, uopšte nije isključeno da danas ceo dan prođe u razgovorima oko procedura“, poručuje naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar