Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što je objavljena vest da će se Izborni sabor Srpske pravoslavne crkve održati u kripti Hrama Svetog Save, deo episkopa je izrazio zabrinutost da bi proces biranja patrijarha mogao da bude doveden u pitanje zbog činjenice da je pomenuti prostor u potpunosti pokriven kamerama. Kako saznaje Nova.rs, zbog toga se nadležnima u Crkvi obratio i mjestobjustitelj (zamenik patrijarha) i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je zamolio da kamere za vreme održavanja Sabora budu pokrivene i isključene.

„Neophodno je da se (zaduženi za organizaciju Sabora) staraju o nesmetanoj organizaciji ovog zasedanja, vodeći posebnu brigu da u toku rada izbornog zasedanja sve interne kamere u kripti budu isključene i pokrivene“, navodi se, između ostalog, u pismo koje potpisuje Hrizostom, a koje je upućeno 10. februara.

U pismu se navodi da je nepohdono pozvati arhimandrita Jovana Radosavljevića da se prihvati dužnosti duhovnika koji će izvući jednu od tri pripremljene koverte sa imenom novog patrijarha, ali ta odluka je u međuvremenu promenjena zbog toga što Jovan nije dobio blagoslov episkopa žičkog Justina.

Foto dokument SPC

Podsetimo, Sabor na kojem će se birati patrijarh Srpske pravoslavne crkve definitivno će biti održan u kripti Hrama Svetog Save. Pored toga što je reč o svojevresnom presedanu i napuštanju prakse da se ovakvi događaji organizuju u Patrijaršiji, odluka Sinoda SPC da izmesti ovaj skup na Vračar ujedno je i nastavak političke igranke čija je jedina svrha izbor kooperativnog patrijarha za vlast.

Tri dana pošto je naš portal objavio informaciju o mestu održavanja Sabora, četiri episkopa su uputila pismo Sinodu baš na ovu temu. Pomenuti dopis, sa kojim se javnost upoznala tek 10. februara, potpisali su episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, raško – prizrenski Teodosije, žički i episkop braničevski Ignjatije Midić.

Pročitajte još...

U svom dopisu oni su jasno istakli da se protive održavanju Sabora u kripti Hrama Svetog Save, navodeći da je to problematično, kako zbog činjenice da se odstupa od dugogodišnje prakse, tako i zbog toga što je pomenuti prostor u potpunosti pokriven kamerama.

Foto: Arhiva/E-Stock/Petar Jovanović/Printscreen/YouTube/SatTelevizija/

“U ovom trenutku održavanje Svetog arhijerejskog sabora van zgrade Patrijaršije, posebno na mestu koje je inače pokriveno kamerama i gde nema odgovarajućih uslova za privatnost koja je neophodna za održavanje tako važnog događaja, bi bilo potpuno neadekvatno. Zato smo mišljenja i tražimo da se Sveti arhijerejski sabor održi u zgradi Patrijaršije. Odgovorno tvrdimo da u paraklisu Svetog Simeona Mirotočivog ima dovoljno prostora da se obezbede potrebni epidemiološki uslovi za održavanje skupa kakav je izborni Sabor naše Crkve”, poručili su, između ostalog, u svom dopisu ove vladike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare