Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Od subote u 22 sata uvodimo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, rekla je premijerka. Za sada, kovid-propusnice će važiti SAMO u ugostiteljskim objektima, SAMO posle 22h.

Premijerka je ovu vest saopštila na konferenciji za novinare koja je održana posle sednice Kriznog štaba.

Ana Brnabić: Vidim da imate već sve informacije. Neko iz Kriznog štaba javlja medijima, to vidim kao svojevrsni problem. Epidemiološka situacija je i dalje katastrofalna. Naložili smo još prošle nedelje svim inspekcijama da rade na kontroli postojećih mera. Ako treba – i nuklerana inspekcija nek se uključi! Samo da vidimo da se poštuju postojeće mere. Tu mislim i na nas. juros sam bila na konferenciji na kojoj 40 posto nije nosilo maske.

Broj izvršenih inspekcijskih nadzora veći je za 10 odsto, a broj naloga za 220 posto. Najviše se kontrolišu tržni centri, prodavnice i naravno javni prevoz. Kažnjavaju se pravna lica, kovid-redari, kontrole idu i popodne i prepodne. Nažalost, i dalje se ne poštuju mere svuda. I to je veliki problem i uzrok zašto imamo ovakvu situaciju, pored toga što nam je vakcinacija veoma loša. Imamo 54,6 odsto koji su primili jednu dozu, 52,5 odsto revakcinisanih, a treću dozu je primilo 15 odsto od punoletne populacije. Procenti su niži ako gledate i one starije od 12 godina. Danas imamo i smrtni slučaj dečaka od 16 godina…

Apel: vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija…

Od subote u 22 sata uvodimo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru. Redari mogu da traže uz kovid propusnicu ličnu kartu ili pasoš, koji je zvaničan lični dokument, ali za to vlada mora da donese uredbu. To će Vlada uraditi sutra na sednici. Kontrolisaće komunalna milicija i sve inspkcije – zdravsvena, sanitarna, komunalna, sve inspekcije.

Kovid propusnice nisu samo vakcine.

Šta je kovid propusnica?

To predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakcine, ne starija od 210 dana;

Ukoliko ste primili drugu dozu, a posle 7 meseci niste treću – nije vam validan sertifikat;

Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata; Nakon 72 sata – morate opet;

Negativan antigenski test – s tim što je on validan samo 48 sati;

Ukoliko ste preležali kovid, u prethodnih 7 meseci, 210 dana – nakon toga smatramo da nije bezbedno;

Za strance – validan EU kovid sertifikat ili druge zemlje sa kojima Srbija ima ugovor o priznavanju;

Za sada, kovid-propusnice će važiti SAMO u ugostiteljskim objektima SAMO posle 22h.

Podsećamo, na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare