ilustracija Foto:shutterstock

Nezvanične informacije kažu - Krizni štab u ovim trenucima odlučio je o kovid-propusnicama i njihovom uvođenju u Srbiji. Međutim, sve ostalo je praktično potpuno nepoznato: kako će se izdavati, ko će ih proveravati, kako će, na kraju krajeva, izgledati?

Najbolje što za sada možemo da uradimo jeste da vam predočimo šta je zaštitnik građana Zoran Pašalić, zamislio: kako bi kovid-propusnice mogle da izgledaju.

Gde će se primenjivati?

„Važiće za sva mesta koja okupljaju veliki broj ljudi, pogotovo kada je reč o manjem ili neadekvatnom prostoru. Zato sam i tražio da se odlože mnoge manifestacije, ne da se zabrane, ne da se ukinu. Ideja je da se odlože na 15 dana, pa da se vidi neki efekat toga. Tražene su i inspekcijske provere epidemioloških uslova – kada uđete u bilo koji kafić vidite da skoro niko ne nosi maske“, rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zoran Pašalić Foto:Ivan Dinić/Nova S

To se uklapa u njegovu viziju kovid-propusnica kao vida pozitivne diskriminacije – da vakcinisanima olakša život i da ih nagradi za iskazanu odgovornost.

Gde se neće primenjivati?

To, takođe, znači da će kovid-propusnice NEĆE PRIMENJIVATI za odlazak na – radno mesto, u bolnicu, u apoteku, u javni saobraćaj.

Takva „diskriminacija“ bila bi negativnog karaktera.

Kako će izgledati?

„Jedna od ideja je da deo te kovid propusnice bude i slika, kao kod „Bus plus“ kartice, na primer. Postojeće baze koje sadrže te podatke, poput pasoša ili lične karte, su oformljeni u tu svrhu, a ne u svrhu kovid propusnica. Meni je bliža mogućnost da kada idete na mesto na kojem vam je neophodna kovid propusnica, da pokažete ličnu kartu kao potvrdu identiteta, kao dokaz da ste to vi, bez daljeg kopitanja podataka, samo na uvid“, rekao je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja.

Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

To, otprilike, znači da još uvek nije poznato da li će kovid-propusnica biti poseban dokument, ili prosto već postojeći.

Ko će ih proveravati?

Ovo je, u ovom trenutku, najveća misterija. Da li će proveravanje kovid-propusnica podrazumevati angažovanje novih kovid-redara, ili će za njih biti odgovoran vlasnik objekta, ili komunalna policija, ili neka druga služba – to za sada nije poznato. Takođe, ne zna se ni kakva bi bila procedura za njihovo izdavanje.

Koji će se testovi priznavati?

Na pitanje o kakvim testovima će biti reč, da li će se priznavati PCR ili antigenski testovi, ombudsman odgovara da je to pitanje koje će prepustiti struci. On napominje da će se voditi računa, jer, podseća da se u Evropi već vide efekti toga kako se građani ponašaju i bune kada misle da se ne poštuju njihova prava. Ombudsman dodaje da će u obzir biti uzeta i potvrda o tome da je neko preležao kovid. Uvažiće se i to ukoliko neko iz medicinski opravdanih razloga ne može da se vakciniše.

BONUS VIDEO: Žele li Srbi kovid-propusnice?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare