Užičko kupalište na Đetinji Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Užice se izdvaja kao grad koji u svom samom centru ima toliku lepotu prirode, kao što je kupalište na Đetinji. Umesto da se na ovim vrelim danima rashlađuju na svojoj plaži, Užičani uglavnom uživaju u večernjoj šetnji i pogledu. Analize pokazuju da je voda četvrte kategorije, da zbog bakteriološke neispravnosti nije za kupanje, pa je podignuta crvena zastavica. Ipak, postoje oni koji ne haju na upozorenja, kažu da od kupanja ne odustaju i da im, sem hladne Đetinje, ništa drugo ne smeta.

Kada će se konačno rešiti pitanje kanalizacije koja je najveći problem Đetinje, nisu znali da kažu ni nadležni. Sve što smo saznali je da je projekat u planu.

Naime, Užičani u ovim paklenim danima imaju mogućnost da se kupaju u zatvorenom bazenu na Carini, najmlađi u rekonstruisanom bazenčiću na gradskoj plaži, u kome je, umesto rečne, sada voda sa vodovoda ili da osveženje potraže u nekom od jezera širom okruga.

Gradsko kupalište na Đetinji, koje je nekada vrvelo od ljudi, uglavnom je pusto, lepa slika, a tužna priča. Ipak, postoje oni koji, bez obzira na crvenu zastavicu i preporuke ne odustaju, među njima i Uroš Đapović.

PROČITAJTE JOŠ:

„Čitav život se kupam na Đetinji, vodi ne fali ništa, to je samo cilj da se ide na bazene. Na bazenu sam dobio alergiju, na Đetinji nikada ništa sem upale prostate, jer je ovde voda uvek bila hladna. Kupaću se dok sam živ, ne odustajem. Svi smo ovde odrastali a to što više nije isto, stvar je i vlasti. Sve ovo može da se reguliše, da bude raj na zemlji. Šta bi jedan Amerikanac ili Nemac dao za ovakvu lepotu prirode u centru grada ali ovde to nikoga ne zanima ili ih zanima samo kada dođu izbori pa da ofarbaju nešto u bojama zastave stranke, želosno. Politika je ušla u sve, u pore, u mozak u sve, jednom rečju katastrofa. Đetinja je inače zaista predivna“, kazao je za Nova.rs Đapović.

Užičko kupalište na Đetinji Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Tijana Janković je sa svojom porodicom ipak na plaži. Dok njena beba spava u hladovini u kolicima, mama pliva i uživa.

„Kupam se ovde već 30 godina. Ovde je i prošle godine bila crvena zastavica ali ja sam se kupala trudna, beba je tada bila u mom stomaku, sada je evo tamo, živa zdrava, ništa joj ne fali. Ja, suprug i naše dvoje dece ovde smo svaki dan i kupaćemo se sve dok nas bukvalno ne isteraju“, rekla nam je Tijana.

Užičko kupalište na Đetinji, Tijana Janković Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Najveći problem je hladna Đetinja, po čemu je poznata, sve drugo je manje bitno. Što se čistoće tiče, tako nam je 20 godina. Uglavnom, posle izlaska iz vode sledi obavezno tuširanje i to je to“, dodaje još još jedan kupač, Veljko Ćosić.

Gradskom plažom upravlja JP „Veliki park“ koji prema Pravilniku o uslovima za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti, obavlja propisane aktivnosti. Analize vode, koja se uzorkuje petnaestodnevno, pokazuju da mikrobiološki parametri nisu dobri pa, pored isticanja crvene zastavice, angažuju i spasioce koji upozoravaju kupače na sve činjenice ali i brinu o njihovoj bezbednosti, ukoliko svojevoljno uđu u vodu.

Užičko kupalište na Đetinji Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Voda je promenljivog kraktera pa se njen kvalitet nekada menja i na dnevnom nivou. Do novih rezultata ona je četvrte kategorije, lošeg je ekološkog statusa i nije za kupanje i rekreaciju na vodi. Dok je ovakva situacija, zastavica pokazuje da je kupanje zabranjeno ali uprkos toj činjenici pojedinci se kupaju pa je naša redarska služba tu. Spasioci svakako brinu o plivačima, ukoliko ih ima a uvek se neko kupa. Problem kanalizacije u vodi iz Turice i Volujca je višedecenijski koji treba trajno, kanalizacionom mrežom, rešiti. Sa rešavanjem tog problema rešiće se i problemi na kupalištu ovde na gradskoj plaži, sigurno najlepšem delu grada na čiji izgled i jedinstvenost su ponosni i Užice i Užičani“, rekao je za naš portal direktor JPN „Veliki park“, Nenad Đokić.

Užičko kupalište na Đetinji Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Problem je sliv Volujačkog potoka koji se uliva u Đetinju a u koji se uliva kanalizacija iz Volujca, najveće seoske odnosno prigradske mesne zajednice u Užicu. Kada se Užičani mogu nadati rešavanju tog problema, pitali smo direktora JKP „Vodovod“, Duška Ljujića.

„Volujac je ogromno naselje. Rađen je projekat pre 15-ak godina ali građevinska dozvola nije dobijena. Potrebne se i ogromne pare da se to reši a da li će se i kada rešiti, ne mogu da vam kažem. Nekim skorašnjim planovima to nije predvićeno ali smo rešavanje Volujačkog potoka tj. kanalizacije u Volujcu naznačili kao prioritet“, kazao je za Nova.rs Ljujić.

Užičko kupalište na Đetinji, Veljko Ćosić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Gradska plaža je izbor Užičana čitave godine jer šetnjama njenim stazama retko ko odoleva. Na obali Đetinje, koja se provlači kroz prelepi kanjon koji je takođe pravo bogatstvo prirode, je i najstarija hidrocentrala u Evropi urađena po Teslinim principama.

Iznad reke viori se zastava tvrđave Starog grada ali senku na sve baca crvena zastavica na kupalištu. Leta, kada se na obalama teško nalazilo mesto za peškir, davna je prošlost i uspomena koje se Užičani rado sećaju. Od nade da će neko rešiti problem niko neće dobiti puno, sve dok svi ne osvestimo značaj prirode i naš odnos prema njoj.

BONUS VIDEO: Građani bez vode zbog kvara na cevovodu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare