Podeli
Konferencija za stampu ispred ustavnog suda
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Student Pravnog fakulteta Nemanja Vučković danas je Ustavnom sudu podneo žalbu zbog toga što je, kako tvrdi, 9. jula nakon što je uputio preko Fejsbuka poziv kolegama studentima da učestvuju u demonstracijama, neosnovano su ga sedam sati zadržali BIA i policija.

Kako kaže, on je četiri sata proveo u policijskoj stanici u Rakovici, službenim prostorijama BIA, a tri sata u Policijskoj upravi za Grad Beograd u Ulici Despota Stefana.

On tvrdi da je na taj način sprečen da prisustvuje protestu i tako ostvari svoje pravo na slobodu govora i okupljanja i namerava da, ukoliko Ustavni sud odbaci njegovu žalbu, obrati Evropskom sudu za ljudska prava.

“Nije postojao nikakav osbov ya moje yadr\avanje, yato sam danas podneo Žalbu Ustavnom sudu. Pozivam i sve druge učesnike protesta kojima su povređena prava da se i oni obrate Ustavnom sudu i zaštite svoja prava”, kaže Vučković.

Ustavni sud mora da se oglasi i svoju odluku objavi u Službenom glasniku.

Konferencija za stampu ispred ustavnog suda
Nemanja Vučković / Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako tvrdi, Evropski sud se u sličnim situacijama stajao na stranu oštećenih.

Podršku kolegi pružio je i student Vuk Orović, koji je zamolio sve pravnike i nadležne službe da stanu u odbranu onih koji su nedužni završili u zatvorima.

“Veliki broj tih ljudi ništa nije uradio. Oni koji su nešto uradili, te slučajeve ne komentarišem. Za one koji su ni krivi ni dužni pozivam sve relevantne pravnike u ovoj zemlji da im izađu u susret i pomognu. Nije lako sedeti u zatvoru, pogotovo ako ništa nisi zgrešio”, kaže Orović za naš portal.

Podsetimo, Orović je u jučerašnjoj izjavi za Nova.rs rekao da je u zatvoru proveo šest dana.

“Na jednoj konferenciji direktor policije Rebić je izjavio da sam ja strani plaćenik, pripadnik strane službe i da sam došao ovde da rušim državu. Pokušao je da mi montira još neke stvari – da sam ja bio u nekom šlemu i tako dalje. Ništa od toga nije tačno. U Srbiju sam došao kao u svoju zemlju da studiram. Ovde sam i živeo do polaska u osnovnu školu u Crnoj Gori. Moji roditelji i većina moje porodice su iz Srbije”, rekao je Orović.

On je tada poručio direktoru policije Vladimiru Rebiću da će “sve da mu oprosti, ukoliko se izvini i pokaže pokajanje”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar