„Uhapšeni student iz Crne Gore nije strani faktor“

Hronika 13. jul. 202022:21 > 16. jul. 2020 15:31
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Student Pravnog fakulteta u Beogradu, Vuk Orović, koji je crnogorski državljanin, uhapšen je u petak, 10. jula u toku protesta ispred Narodne skupštine, nakon čega mu je određen pritvor od 30 dana. Dan nakon toga, direktor policije Vladimir Rebić, svrstao ga je u "strani faktor" na protestu, što kako kaže njegov prijatelj, Branislav Aleksić, nema nikakve veze sa istinom.

Rebić je u obraćanju na televiziji „Pink“ u subotu naveo kako je među uhapšenima na protestu bio i značajan broj stranih državljana iz Crne Gore, Velike Britanije, Tunisa i BiH.

„Jedan državljanin CG je pošao u provod sa šlemom. Očigledno da će ova umešanost stranih faktora inicirati da policija sa službama bezbednosti Srbije, danas u toku dana, savlada širu sliku svega i da pokušamo sveobuhvatnije da procenimo uticaj stranog elementa na radikalizaciju ovih protesta“, istakao je Rebić.

Na „Pinku“ su tom prilikom prikazane blurovane lične karte uhapšenih, među kojima je crnogorski portal borba.me prepoznao i imenovao Vuka Orovića.

Povezane vesti:

Po rečima Aleksića, Orovićevog druga iz osnovne škole, koji trenutno studira u Novom Sadu, ovakva retorika nema nikakve veze sa istinom.

„Orović je državljanin Crne Gore, ali pre svega Srbin iz Crne Gore, koji je dobar deo života i pre studiranja proveo u Srbiji. On je uzoran i odličan student prava i ništa više“, kaže Aleksić za Nova.rs i dodaje:

„Režimska prepucavanja između Podgorice i Beograda su nešto što bi trebalo da ga zaobiđe jer to sutradan može da utiče na na njegovu akademsku karijeru“.

Navodi da je Orović ima čistu biografiju, kao i da je priveden u trenutku kad je zajedno sa drugom krenuo kući sa protesta, pri čemu je mirno hodao.

 

Advokat: Orović zadržan bez razloga, sutra podnosimo žalbu

Orovićev advokat Marko Pekić kaže za Nova.rs da je protiv ovog studenta prava podneta krivična prijava u kojoj se izražava sumnja da je izvršio krivično delo ometanja službenog lica u izvršenju službene dužnosti – da je gađao kordon policije kamenicama i verbalno vređao policajce.

Protest ispred Centralnog zatvora povodom uhapšenih studenata
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„U samom predmetu u koji sam danas izvršio uvid, nema ni jednog dokaza koji potvrđuje navode iz krivične prijave“, tvrdi Pekić.

Navodi da je Oroviću pritom nezakonito određen pritvor od 30 dana i trenutno se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu.

„Zadržan je u pritvoru zbog mogućnosti bekstva, jer je sud, bez ikakve provere utvrdio da neprijavljeno živi u hotelu „Slavija““, kaže advokat i objašnjava:

„On tamo živi već tri godine kao student, a za sve to vreme policija je redovno dobijala izveštaj o njegovom boravku. Oni kao hotel su dužni da MUPU-u prijave svakog gosta“.

Povezane vesti:

Objašnjava da se radi o nerenoviranom delu hotela, gde mahom žive studenti, jer je cena boravka povoljna.

Pekić navodi za Nova.rs da će dokaze o prijavi njegovog prebivališta sutra dostaviti uz žalbu.

„Ja sam ubeđen da će žalba biti usvojena, i da će on moći da se brani sa slobode. Na kraju krajeva, on je student treće godine, i to odličan student sa prosekom iznad 9.5, neće on pobeći sa fakulteta“, kaže on.

S obzirom da roditelji nisu u mogućnosti da, zbog epidemiološke situacije, dođu iz Crne Gore, Pekić je jedini koji je ovog studenta do sada obišao u zatvoru.

„Bio sam danas da ga vidim. On je u dobrom psiho-fizičkom stanju i nadam se da će uskoro biti na slobodi“, poručuje advokat.

Branio se sa slobode ili iz pritvora, Orovića, kako kaže njegov advokat, sada čeka skraćeni postupak, gde tužilac postupa po krivičnoj prijavi MUP-a.

„Tužilac treba sad da ispita navode krivične prijave, da sasluša eventualne svedoke i onda odluči da li će da je prihvati ili podnese optužni prelog. Ja se nadam do podizanja optužnog predloga neće ni doći“, zaključuje on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar