Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pet hiljada života odneo je u Srbiji koronavirus za proteklih godinu dana. Nova lestvica u korona statistici probijena je danas crnim bilansom od 36 umrlih u jednom danu, pa je od početka epidemije zvanično umrlo 5.002 osoba. Reč je o zvaničnoj statistici u čiju se verodostojnost odavno sumnja, a u pričama o ciframa se često gubi činjenica da iz svakog broja stoji jedno ime i prezime i nečija sudbina. 

Prva žrtva koronavirusa u Srbiji zvanično je registrovana 20. marta 2020. godine. Tada je tu vest na vanrednoj konferenciji za novinare saopštila premijerka Ana Brnabić. Godinu dana kasnije, svakodnevno saznajemo dvocifren broj žrtava bez mnogo pompe kao klasičan statistički podatak. 

U toku prvog talasa najveći broj kovid smrti u jednom danu, njih devet, zabeležen 14. aprila. Nakon toga je stanje počelo da se popravlja, da bi od 21. maja do 26. juna u statistiku ulazila samo jedna ili nijedna žrtva kovida na dnevnom nivou. Međutim, bitno je istaći da su mnogi stručnjaci ukazivali da je takva distribucija broja umrlih po danima statistički gotovo nemoguća.

Da je zvanična statistika o broju umrlih tokom proleća definitivno upitna dokazala je istraživačka mreža BIRN kada je objavila podatke koji pokazuju da su u Srbiji od marta do juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Tokom jula, kada se u Srbiji, jedinoj zemlji u Evropi, rasplamsao novi talas zaraze, broj žrtava na dnevnom nivou postao je dvocifren.

Sredinom jula, tačnije 23. jula, ukupan broj umrlih od posledica zaraze koronavirusom prešao je 500. Tačnije, tog dana bilo ih je 508. Posmatrajući ovu mračnu statistiku, dalje uočavamo da je drugi talas koronavirsa utihnuo tek krajem avgusta, kad je broj preminulih u jednom danu počeo da se kreće od nula do tri.

Tokom avgusta, septembra i oktobra broj žrtava na dnevnom nivou bio jednocifren.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Od marta i prve smrti izazavane kovidom do 15. novembra umrlo je 1.009 ljudi. Međutim, u novembru kriva smrtnosti bukvalno “kreće nebu pod oblake”.

Novembar i decembar obeležio je svakodnevni dvocifren broj umrlih, pa smo registrovali od 40 do 50 žrtava korone dnevno. Ako je verovati zvaničnim podacima, najcrnji datim i vrhunac je bio 4. decembar, kada nam je saopštena cifra od 69 žrtava korone.

Tako je od polovine novembra do pred kraj novembra, premašena je cifra od 3.000 preminulih, pošto je  27. decembra registrovano 3.030 preminulih.

I u januaru beležimo dvocifren broj žrava iz dana u dan, ali uz trend opadanja.

Dan sa najviše preminulih u mesecu koji je na izmaku bio je 5. januar, kada je bitku sa koronom izgubio 41 pacijent. Od tada je krva umrlih bila u padu, da bi se poslednjih dana zaravnila pa već poslednjih desetak dana beležimo oko 20 preminulih.

Tako je Srbija 31. januara prešla brojku od četiri hiljade umrlih od posledica koronavirusa.

Tokom februara broj umrlih je takođe bio dvocifren, ali nije prelazio 20. Međutim, sa ulaskom u mart i zahuktavanjem četvrtog talasa broj umrlih na dnevnom nivou svakim danom počinje da se penje da bi u drugoj polovini marta prešao 30 žrtava dnevno.

Reč je, naravno, o zvaničnoj statistici u koju se svakim danom sve više sumnja, posebno kada se se nedeljama broj umrlih vrti oko nekoliko istih brojeva.

Tako se od 3. februara do  6. marta broj dnevnih žrtava neprekidno bio u rasponu od 13 do 17 što su matematičari ocenili kao malo verovatno, gotovo nemoguće.

Broj umrlih od korone je u Srbiji, na žalost, sve više statistika, iako svaka od ovih pet hiljada ima svoje ime i svedočanostvo o jednoj borbi za život, same žrtve, ali i lekara koji se u sistemu koji je svakodnevno na ivici pucanja, bore za svaki novi izdah svakog svog pacijenta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar