Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Na početku epidemije koronavirusa član Kriznog štaba Branimir Nestorović rekao je da je to najsmešniji virus. Na ovu doskočicu smejao se i predsednik Aleksandar Vučić. Danas, šest meseci od komičarskog nastupa dr Nestorovića broj umrlih od posledica zaraze koronavirusom u Srbiji je prešao tri hiljade. Od toga broja dve trećine, odnosno više od dve hiljade ljudi umrlo je za poslednjih 40 dana. 

Od 20. marta kada je u Srbiji, prema zvaničnoj statistici, registrovana prva smrt izazavana kovidom do 15. novembra umrlo je 1.009 ljudi. Međutim, od polovine novembra do danas probili smo granicu od tri hiljade, pošto je na današnji dan evidentirano ukupno 3.030 žrtava.

I dok se deo javnosti poslednjih mesec dana navikao na broj dnevnih žrtava zaraze od 40 do 50, važno je napomenuti da je, prema zvaničnoj statistici,  u toku prvog talasa najveći broj kovid smrti u jednom danu, njih devet, zabeležen 14. aprila.

Nakon toga je stanje počelo da se popravlja, da bi od 21. maja do 26. juna u statistiku ulazila samo jedna ili nijedna žrtva kovida na dnevnom nivou. Međutim, bitno je istaći da su mnogi stručnjaci ukazivali da je takva distribucija broja umrlim po danima statistički gotovo nemoguća.

Da je zvanična statistika o broju umrlih tokom proleća definitivno upitna dokazala je istraživačka mreža BIRN kada je objavila podatke koji pokazuju da su u Srbiji od marta do juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Kada see u julu epidemija ponovo rasplamsava, broj žrtava na dnevnom nivou postao je  dvocifren. Sredinom jula, tačnije 23. jula, ukupan broj umrlih od posledica zaraze koronavirusom prešao je 500. Tačnije, tog dana bilo ih je 508. Posmatrajući ovu mračnu statistiku, dalje uočavamo da je drugi talas koronavirsa utihnuo tek krajem avgusta, kad je broj preminulih u jednom danu počeo da se kreće od nula do tri.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Tokom avgusta, septembra i oktobra broj žrtava na dnevnom nivou bio jednocifren, što je uticalo i na slab rast ukupnog broja umrlih, da bi početkom novembra kriva krenula “nebu pod oblake”.

Najveći broj preminulih u jednom danu,  u tom periodu od čak 21 osobe, registrovan je 11. novembra.

Sredinom novembra ukupan broj prelazi hiljadu žrtava, tačnije 15. novembra zvaničan broj smrti od kovida je dostigao 1.009.

Nakon toga kriva umrlih nastavlja da ide uvis, da bi 20. novembra dnevni broj žrtava korone bio 30 mrtvih.

Prag od 40 žrtava u jednom danu  Srbija probija u sredu 25. novembra kada je zabeležena 41 žrtva, da bi narednog dana, taj broj prešao i granicu od 50 žrtava kada je u jednom danu umrla 51 osoba.

Brojku od 60 žrtava u jednom danu prelazimo 28.11, kada je zabeležena 61 žrtva, da bi narednog dana umrlo još 65 ljudi. Crni rekord dnevnih žrtava korone postignut je 4.decembra kada je umrlo 69 ljudi.

Tri dana kasnije, 7. decembra, ukupan broj žrtava korone u Srbiji prelazi dve hiljade. Tog dana zvanična statistika pokazala je da je u Srbiji od početka epidemije ukupno umrlo  2.005 ljudi.

Deset dana kasnije 17. decembra,  crna statistika probija granicu od 2.500 žrtava. Prema zvaničnim podacima, od početka epidemije u martu do 17. decembra ukupno je umrlo 2.529 ljudi.

I u drugoj polovini decembra, prema zvaničnoj statistici, nastavlja se trend od oko 50 žrtava korone dnevno, pa tako na današnji dan beležimo 3.030 žrtve.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare